Προκλήσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Η απάντηση Αθήνας, Λευκωσίας και Ευρώπης - Η ομιλία Μητσοτάκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προκλήσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Η απάντηση Αθήνας, Λευκωσίας και Ευρώπης - Η ομιλία Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στις 20:30 το βράδυ.

Πενήντα χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, ο στόχος είναι η επανένωση του νησιού, υπερτονίζουν Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, επιμένει για τα δύο κράτη. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ανήμερα της «μαύρης επετείου» έχει διπλό στόχο, αφενός τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

​Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νωρίτερα ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».

Ιδιαίτερα φορτισμένη αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού

Με βάση το πρόγραμμά του ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει στις οκτώ παρά τέταρτο μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθύνει την ομιλία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στις 20:30 το βράδυ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία και συμπλήρωσε ότι αυτό που τονίζεται από την Λευκωσία είναι ότι πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι, κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του. Κύπρος και Ελλάδα, ανήμερα της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή, θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς, πολεμιστές και αμάχους, τους αγνοούμενους, και όσους ρίχθηκαν στην άνιση μάχη από τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου έως και την 16η Αυγούστου του 1974.

Την ίδια στιγμή, σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη, λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες στην διπλωματική σκακιέρα με στόχο την απομόνωση της Άγκυρας.

Στρατιωτικό νεκροταφείο της Μακεδονίτισσας: Παρόντες οι συγγενείς των αγνοουμένων

Νωρίτερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε και κατάθεση στη συνέχεια στεφάνων στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Εκεί βεβαίως ήταν και συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι περιμένουν ακόμα και τώρα, πενήντα χρόνια μετά, συγκεκριμένες απαντήσεις και επί της ουσίας αυτό που ζητούν είναι δικαίωση. Θέλουν απαντήσεις και αυτό που ζητούν επιμόνως όλα αυτά τα χρόνια είναι να είναι και πάλι ελεύθερη η Κύπρος.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο βρίσκονται ήδη οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της λύσης του Κυπριακού στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέστη μαζί με εκπροσώπους του ελληνοκυπριακού και του ελλαδικού πολιτικού συστήματος στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τόπο ιερό για τη Μεγαλόνησο και δήλωσε:

«Η Τουρκία 50 χρόνια μετά συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού και του διεθνούς δικαίου. Είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να ενώσουμε τον τόπο μας και να τον απελευθερώσουμε, για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή» πρόσθεσε.

Κατεχόμενα: Φιέστα και παρέλαση παρουσία του Τούρκου προέδρου

Αφού παρακολούθησε την παρέλαση των κατοχικών στρατευμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ρητά, για ακόμα μια φορά, ζήτημα δύο κρατών στην Κύπρο, προωθώντας την παράνομη διχοτομική λογική του. «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μάλιστα επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Νίκο Δένδια. «Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα: “Εμείς θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου και εσείς θα είστε στον Νότο, υποθέτω ότι δεν θα μας πειράξετε από εκεί”. Είπε ότι δεν θα το κάνει. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό», ισχυρίστηκε.

Διπλωματικές Πηγές: Δεν τίθεται ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση

Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή, τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας επισημαίνει: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον». Για βάρβαρη εισβολή κάνει λόγο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά τους ήρωες σε Κύπρο και Ελλάδα. «Η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία επιδίωξή μας και χρέος μας προς την ιστορία», τόνισε.

ΥΠΕΞ – Κομισιόν: Το Κυπριακό παραμένει έως σήμερα ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής

«Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στην ιερή μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα για τους αγνοουμένους και τους εκτοπισμένους και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι πολέμησαν γενναία για την υπεράσπιση της Κύπρου. Και δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου», σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες επανένωσης του τελευταίου διχασμένου κράτους μέλους της ΕΕ. «Σήμερα, σε αυτή την τραγική 50ή επέτειο, και κάθε μέρα, στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία. Οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια επανενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν .

«Να αγωνιστούμε στο μέλλον για βιώσιμη και δίκαιη λύση, δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία όπου στο τέλος της πορείας αυτής, η κυπριακή δημοκρατία θα είναι ελεύθερη», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Δεν μπορεί η Κύπρος κράτος μέλος της ΕΕ να παραμένει το μόνο διχοτομημένο ευρωπαϊκό έδαφος», είπε ο Σταύρος Καλαφάτης, μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγροτικές Ενισχύσεις: Στον «αέρα» η πληρωμή Οκτωβρίου; - Προβλήματα με ΟΣΔΕ 2024

Κασσελάκης: Ανάληψη πρωτοβουλιών για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας

Χατζηδάκης για Κύπρο: Δεν ξεχνώ και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider