Αγροτικές Ενισχύσεις: Στον «αέρα» η πληρωμή Οκτωβρίου; - Προβλήματα με ΟΣΔΕ 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγροτικές Ενισχύσεις: Στον «αέρα» η πληρωμή Οκτωβρίου; - Προβλήματα με ΟΣΔΕ 2024
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις και σίγουρα βελτιώσεις στο σύστημα υποβολής γιατί το έργο αυτό αφορά περισσότερους από 600.000 γεωργούς, κτηνοτρόφους και κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων. 

Πριν λίγες μέρες με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας από γεωργούς και κτηνοτρόφους. Με βάση τις δηλώσεις καλλιέργειας πληρώνονται περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αρχής γενομένης τον Οκτώβριο κάθε έτους.

Το 2024 το σύστημα υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας άλλαξε εκ νέου όπως είχε γίνει το 2022. Οι αλλαγή του 2022 και η μη πληρότητα του ίδιου συστήματος το 2023 έφερε πολλά και σημαντικά προβλήματα στις πληρωμές, με την πλειοψηφία αυτών να μην έχει διορθωθεί ακόμα. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε νέα διορθωτική πληρωμή τον Οκτώβριο.

Παρά τις ανακοινώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του οργανισμού, το σύστημα υποβολής δυσλειτουργεί και μάλιστα πολλές εταιρείες που ασχολούνται με το έργο υποβοήθησης για την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας αναφέρουν πολλά και σημαντικά προβλήματα, τα οποία είναι ικανά να ναρκοθετήσουν την πληρωμή Οκτωβρίου.

Γνώστες της διαδικασίας αναφέρουν πως μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι η δυσλειτουργία χαρτών, έλεγχοι οι οποίοι δεν συνάδουν με το θεσμικό πλαίσιο της ΚΑΠ, αδύνατη μεταφόρτωση δικαιολογητικών, μεγάλες καθυστερήσεις στη φόρτωση δεδομένων προς επεξεργασία και άλλα πολλά . Από τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει διαβεβαίωση πως όλα τα προβλήματα θα λυθούν, ωστόσο οι χρόνοι «τρέχουν».

Να σημειωθεί πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ορίσει ως τελική ημερομηνία υποβολής την 12η Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι πριν την πληρωμή Οκτωβρίου. Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς πως η 12/9 είναι μάλλον μια ημερομηνία που θα αλλάξει και σίγουρα αν συνεχιστεί αυτή η «αστάθεια» στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων η πληρωμή Οκτωβρίου δεν θα είναι εφικτή σε καμία περίπτωση και σίγουρα η όλη διαδικασία θα παραταθεί.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις και σίγουρα βελτιώσεις στο σύστημα υποβολής γιατί το έργο αυτό αφορά περισσότερους από 600.000 γεωργούς, κτηνοτρόφους και κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

POS: Ειδική σήμανση σε ταξί και λαϊκές αγορές για τις πληρωμές με κάρτες – Θα αναγράφεται και το τηλέφωνο για τις καταγγελίες

Σε διαβούλευση το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών: Στα 410 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός – Οι προϋποθέσεις

ΥΠΑΑΤ: Ενισχύσεις 88 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων

gazzetta
gazzetta reader insider insider