Η 50ή επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο έχει γίνει θέμα στα διεθνή Μέσα, με το Reuters να καταγράφει τι συμβαίνει σήμερα στο νησί. «Οι Έλληνες θρηνούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν», αναφέρει το διεθνές Πρακτορείο. «Το εθνικά διχασμένο νησί είναι μια επίμονη πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες είναι και οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά βρίσκονται σε αντίθεση για πολλά ζητήματα», αναφέρει το Reuters προθέτοντας ότι οι διαφορές στα συναισθήματα έχουν καταγραφεί από την παρουσία Ερντογάν και Μητσοτάκη στην Κύπρο.
«Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε σε εορταστική στρατιωτική παρέλαση στη βόρεια Λευκωσία για τον εορτασμό της ημέρας του 1974, όταν οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση που αποκαλούν "ειρηνευτική επιχείρηση". Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι παρών στην εκδήλωση για την "βάρβαρη τουρκική εισβολή", όπως την αποκαλούν οι Έλληνες. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη την περιοχή τα ξημερώματα» τονίζεται.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με το Reuters να υπογραμμίζει ότι: «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σταματήσει σε δύο φαινομενικά ασυμβίβαστες έννοιες - οι Ελληνοκύπριοι θέλουν επανένωση ως ομοσπονδία. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν διευθέτηση δύο κρατών».
Στο αφιέρωμα υπάρχουν και δηλώσεις του 90χρονου Λουκά Αλεξάνδρου, ο οποίος βρέθηκε στον τάφο του γιου του σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο: «Ήταν μια προδοσία της Κύπρου και τόσα πολλά παιδιά χάθηκαν. Δεν ήταν μόνο ο γιος μου, ήταν πολλά». Το άρθρο αναφέρει: «Στην Τουρκία, η κρατική τηλεόραση εστίασε στη βία κατά των Τουρκοκυπρίων πριν από την εισβολή, ιδιαίτερα στην αιματοχυσία το 1963-64 και το 1967.
«Η εισβολή της Τουρκίας κατέλαβε περισσότερο από το 1/3 του νησιού και έδιωξε περισσότερους από 160.000 Ελληνοκύπριους στο νότο. Οι συνομιλίες για την επανένωση κατέρρευσαν το 2017 και έκτοτε βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Βόρεια Κύπρος είναι ένα αποσχισμένο κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία της θέλει διεθνή αναγνώριση» αναφέρεται καταληκτικά.