Γ. Παπανδρέου: 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Ελληνισμός είναι και πάλι αντιμέτωπος με μείζονα ερωτήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Παπανδρέου: 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Ελληνισμός είναι και πάλι αντιμέτωπος με μείζονα ερωτήματα
Τι δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή τη σημερινή επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός , Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε με αφορμή τη σημερινή επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας πώς «μισό αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που ήρθε μετά από την τραγωδία της Κύπρου, ο Ελληνισμός είναι και πάλι αντιμέτωπος με μείζονα ερωτήματα που αφορούν τόσο τη μέχρι τώρα πορεία του, όσο και την ύπαρξή του στον πολυσύνθετο και άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο ενός άδηλου μέλλοντος».

Επισήμανε τα σημαντικά επιτεύγματα των πενήντα χρόνων Δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας όπου η ελληνική κοινωνία πρόκοψε και οι Έλληνες κατέκτησαν δικαιώματα και ελευθερίες, η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ και βρέθηκε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών κρατών του κόσμου, απέκτησε ρόλο και λόγο στην περιοχή μας και στην ΕΕ. Παράλληλα, εντάχθηκε και η Κύπρος στην ΕΕ.

«Η εποχή της ευδαιμονίας όμως, δεν άφησε περιθώρια για στοχασμούς που θα έδιναν τη δυνατότητα αλλαγής των παθογενειών που συνεχίζουν να απειλούν το νεανικό ακόμη οικοδόμημα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι «όσοι επιχείρησαν να θέσουν τα σημαντικά ζητήματα προς προβληματισμό και αντιμετώπιση, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αποτελούν τους «ενοχλητικούς» και «αποσυνάγωγους» παράγοντες ενός στρεβλού και σε λίγο αβίωτου πολιτικοοικονομικού συστήματος. Ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από τον πελατειασμό και την πρόσβαση σε ένα προνομιακό περιβάλλον, μόνον όσων συνάπτουν προνομιακά συμβόλαια με ένα παραθεσμικό σύστημα εξουσίας ή απλά αποδέχονται να το υπηρετήσουν».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που ήρθε μετά από μια εθνική τραγωδία, την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους, οι Έλληνες και η χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς κρίσεις και υπογράμμισε: «Έχει πλέον σημάνει η ώρα μιας εθνικής επανεκκίνησης, με στόχο την υιοθέτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα συμπεριλάβει όλους τους εθνικούς στόχους, ένα ολιστικό σχέδιο μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, θα εγγυηθεί δικαιώματα και ελευθερίες και θα προωθήσει αξίες διαχρονικές, εισάγοντας και εμπεδώνοντας στον δημόσιο βίο ισονομία, ισηγορία, αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία, με πρόσημο κοινωνικό και συμμετοχικό.

Έχει πλέον σημάνει η ώρα να τεθεί φραγμός σε όσους συνεχίζουν να παίζουν με το μέλλον των Ελλήνων ερήμην του λαού. Σε όσους συνεχίζουν να ιδιοποιούνται την εξουσία ως λάφυρο προς ικανοποίηση συμφερόντων και κατεστημένων.

Οι κοινοί στόχοι του Ελληνισμού, αλλά και η επίτευξή τους, δεν μπορεί παρά να αποτελούν πλέον κτήμα, ιδιοκτησία των Ελλήνων, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια γόνιμη και ασφαλή μετάβαση σε έναν κόσμο μεγάλων προκλήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider