Τσιάρας: Η Κρήτη θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιάρας: Η Κρήτη θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της
Η διαμόρφωση καταλληλότερων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή αποτελούν στόχο της κυβέρνησης επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Στη μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης, η οποία θα εκτελεστεί από την ολλανδική εταιρεία ΗVA International και θα χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από την εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας μιλώντας σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων της, γεγονός τεράστιας σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή. Αναφερόμενος στην απόφαση για τη δημιουργία φορέων διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες από ερημοποίηση.

«Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνδυαστικής πολιτικής στον αρδευτικό και αντιπλημμυρικό τομέα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία που προέκυψε αναγκαστικά, ύστερα από όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία».

Επίσης, από το ΠΑΑ 2014- 2022 υλοποιούνται περισσότερα από 180 μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα τα οποία αφορούν τον τομέα των υδατικών πόρων, με τον προϋπολογισμό τους να φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας μίλησε για τις λοιπές δημόσιες επενδύσεις, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίες είναι οι εξής:

  • έργα αγροτικής οδοποιίας με 160 εκατ. ευρώ,
  • ευρυζωνικά δίκτυα με 35 εκατ. ευρώ,
  • έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση με 80 εκατ. ευρώ καθώς και
  • δημόσια έργα ανάπλασης αγροτικών οικισμών με περίπου 200 εκατ. ευρώ μέσω των 50 τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων LEADER.

«Μέσα από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις υποδομές στον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές επιδιώκουμε να αλλάξουμε μεσοπρόθεσμα τον χάρτη των αγροτικών υποδομών της χώρας», σχολίασε ο υπουργός.

Επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θα θέσουν ως προτεραιότητα μεταξύ άλλων την επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας μας, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και κυρίως του αρδευτικού νερού.

Η διαμόρφωση καταλληλότερων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή αποτελούν στόχο της κυβέρνησης επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Τόνισε επιπλέον ότι θα πρέπει να οργανωθούν οι αγροτικές υποδομές ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια της αναχαίτισης της Κλιματικής Κρίσης και αντιμετώπισης του μεγάλου ζητήματος της λειψυδρίας και συνολικά της διαχείρισης των υδάτων.

«Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη που μαστίζεται από έλλειψη νερού», είπε από την πλευρά του ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Αναφέρθηκε τέλος, στα δυο έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0 που θα ξεκινήσουν στην Σητεία και στην Ιεράπετρα, σε βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των αγροτών, τα οποία θα εξασφαλίσουν την λειτουργία των αρδευτικών έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία Τσάνταλης

Κλουκίνας – Λάππας: Στην Βιολέττα Λάππα το 40% της Wonder Nest έναντι 2 εκατ. ευρώ

Σοβαρό τροχαίο στη Μεσσηνία: Νταλίκα «δίπλωσε» και έπεσε σε τρία ΙΧ - Αναφορές για νεκρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider