Ισραηλινή υπ. Μεταφορών: «Βοήθεια από Ελλάδα και Κύπρο εάν δεχτούμε επίθεση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραηλινή υπ. Μεταφορών: «Βοήθεια από Ελλάδα και Κύπρο εάν δεχτούμε επίθεση»
Σε στήριξη με πλοία από Αθήνα και Λευκωσία «ποντάρει» το Τελ Αβίβ.

Η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ ανέφερε ότι «εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο». Ο ΓΓ της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει προηγουμένως την Κύπρο σε προηγούμενη ομιλία του για οποιονδήποτε υποστηρικτικό ρόλο του Ισραήλ σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Λιβάνου.

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία ερωτηθείσα από την ΕΡΤ διευκρίνισε ότι «η Κύπρος δεν δύναται και δεν προτίθεται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ή όποιο άλλο κράτος και πως το θέμα αφορά μόνο την παροχή Μέσων, ναυλωμένων από το Ισραήλ, για την εκκένωση πολιτών και άλλες ανθρωπιστικές ανάγκες εάν παραστεί ανάγκη», διευκρινίζοντας ότι «δεν εμπίπτει ούτε και στο σχέδιο Εστία το οποίο αφορά μόνο τη Γάζα».

Τα παραπάνω γίνονται γνωστά την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν βλέπει χτύπημα από Ιράν και Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είχε επικοινωνία με τους ομολόγους του εν μέσω προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη ολοκληρωτικού πολέμου.

Καθώς οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μία ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν φέρεται να επισήμανε ότι η άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη με σκοπό να περιορίσει την επίθεσή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της σχεδιαζόμενης ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα πάντα με το Axios, αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα. «Το Ιράν φέρεται να απέρριψε τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση από την Ισλαμική Δημοκρατία και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, λέγοντας ότι θα χτυπήσουν τη χώρα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πόλεμο», ανέφερε χθες Κυριακή η Wall Street Journal.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επίθεσης υπό την ηγεσία του Ιράν, η οποία θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια πολλών ημερών, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα του NBC, το οποίο επικαλείται ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider