Με βασικό θέμα τις φωτιές, και δη εκείνη στην Αττική, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, δήλωσε σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, για τη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ήταν «μια ειλικρινής και καλοπροαίρετη συζήτηση». 'Αλλωστε, συνέχισε, αυτό το οποίο ένωνε τους συμμετέχοντες σε αυτήν, είναι ο κοινός στόχος για γρήγορη επούλωση των πληγών.
- Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική - Μητσοτάκης: Θα μελετηθεί τι έγινε στη φωτιά
Επίσης, «ενώνει η αγωνία για την επόμενη μέρα, παρουσιάσθηκε ένα σχέδιο το οποίο εμπλουτίσθηκε από τις παρεμβάσεις των δημάρχων και των τοπικών φορέων, που αφορούν τη γρήγορη ανάταξη, ανάπλαση και προστασία του δασικού οικοσυστήματος». Επιπλέον, επί τάπητος βρέθηκαν οι άμεσες ενέργειες για το φυσικό περιβάλλον και τις ιδιωτικές περιουσίες, η στεγαστική συνδρομή για τις περίπου 160 κατοικίες που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές, όπως και για τις οικοσκευές.
«Εμείς ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπουν οι βάσεις προκειμένου και η αναδάσωση και η ανάπλαση της περιοχής να προχωρήσουν γρήγορα», ήταν το μήνυμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Κληθείς δε να σχολιάσει τις τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν χθες στην Πεντέλη, αναγνώρισε ότι αυτό είναι «απολύτως λογικό όταν βλέπεις την περιουσία σου να καταστρέφεται ή το φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται γύρω από αυτήν».
Ενώ σε ένα γενικότερο απολογισμό, είπε πως «είχε καταβληθεί τιτάνια προσπάθεια μέχρι και εκείνη την ημέρα από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία εν γένει. Μέχρι σήμερα διαχειρισθήκαμε περίπου 4.000 φωτιές, δυστυχώς η συγκεκριμένη φωτιά ξέφυγε».
Ταυτοχρόνως μίλησε για την απογοήτευση που, όπως είπε, υπάρχει για το γεγονός ότι «φέτος διαθέσαμε αρκετά μέσα και έχει γίνει μια σωστή προετοιμασία (αλλά) αυτή η φωτιά είχε δυσμενείς επιπτώσεις». Ενώ ζήτησε «να μην αποθαρρυνθούμε, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ενισχύοντας με περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια» και πάντα στη λογική της άμεσης παρέμβασης, «όπως έγινε και σε αυτή τη φωτιά με τα έμφορτα ελικόπτερα και αεροπλάνα».
Ερωτηθείς ειδικότερα για τη συνεργασία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, απάντησε ότι «χθες στη συζήτηση αναγνωρίστηκε από όλους τους δημάρχους ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας -και αυτό αφορά και τους κυβερνητικούς φορείς αλλά και στη συνεργασία με τους δήμους. Επενδύουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό», διαβεβαίωσε. Εξ άλλου, «φέτος δόθηκαν ακόμη περισσότερα χρήματα στους δήμους για την αντιπυρική προστασία».
Από όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη στάθηκε στη διαπίστωση του γενικού διευθυντή δασών ότι η φωτιά διήνυσε την ίδια πορεία με εκείνη του 2009. Ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι μέσω των ρεμάτων κατέληξε η φωτιά στον οικιστικό ιστό. Στο θέμα αυτό θα επιδειχθεί «μέγιστη προτεραιότητα, αναδείχθηκε από τον πρωθυπουργό χθες», σημείωσε ακόμη.
Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, επικαλέσθηκε εν πρώτοις τη δική του παρουσία στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων: «Ξέρω πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται εκείνη τη στιγμή από το Πυροσβεστικό Σώμα». Και, ερχόμενος στα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης, ανέφερε ότι «ικανοποιήθηκε με καλή διάθεση από το υπουργείο, το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάει εκεί. Νομίζω πως είδε τη διάσταση του φαινομένου και την προσπάθεια που καταβλήθηκε. Αντί αυτή η πολύ χρήσιμη εμπειρία να τον οδηγήσει στο να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και να συναισθανθεί τη μάχη που δίνεται εκεί, εκείνη την ώρα, κατέφυγε σε μια ανέξοδη κριτική», τον κατηγόρησε ο κ. Κοντογεώργης.
Μια κριτική που ήταν, συν τοις άλλοις, ψευδής, όπως υποστήριξε, «γιατί ενώ εκείνη την ώρα επιχειρούσαν πάνω από 20 εναέρια μέσα, εκείνος είπε ότι επιχειρούσαν μόνο 2-3. Αυτό δεν προσφέρει απολύτως τίποτε. Μπορεί να προσφέρει στη δική του στρατηγική - τακτική να απομειώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά με αυτόν τον τρόπο κυρίως απομειώνει και προσβάλλει τους ανθρώπους που εκείνη την ώρα στο πεδίο της μάχης δίνουν πραγματικά τον καλύτερο εαυτό τους για να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο φαινόμενο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, απαντώντας στην κριτική για χαμηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται για δασοπυρόσβεση, δήλωσε πως αυτό είναι «απολύτως ψευδές». Και, επιχειρηματολόγησε ότι «η κυβέρνηση αξιοποίησε τους ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ενισχύσει έναν τομέα στον οποίο υστερούσε, δεν υπήρχε συντονιστική αρχή. Η κυβέρνηση έκανε ένα υπουργείο και είπε ότι αυτό το υπουργείο χρειάζεται μέσα και πόρους, τους οποίους εξασφάλισε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Συμπερασματικώς, «αυτή τη στιγμή το 55% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιείται ή έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βαίνει προς συμβασιοποίηση. Τα έργα που αφορούν την Πολιτική Προστασία δεν είναι κάτι που γίνονται σε έξι μήνες», διευκρίνισε .
Και, κατέληξε λέγοντας ότι «είναι χρήσιμο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν την προσπάθεια που γίνεται και αν έχουν βελτιωτικές προτάσεις...». 'Αλλωστε, συμπλήρωσε, «ο πρωθυπουργός έχει δείξει πολλές φορές - όπως θα γίνει και στη Βουλή η συζήτηση μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου - ότι είναι ανοιχτός να υιοθετήσει προτάσεις λογικές και προς το συμφέρον όλων».
Η συνέντευξη έκλεισε με άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως η πισίνα στην οικία Κασσελάκη στις Σπέτσες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Νίκος Παππάς κ.α. «Δεν είναι θέματα που προκάλεσε η κυβέρνηση, είναι θέματα που αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω πόσο παραπάνω πρέπει να ασχοληθεί κάποιος. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα, έχουν μια παραπάνω ευθύνη να αναβιβάζουν το επίπεδο της ηθικής συνείδησης της κοινωνίας. Κι αυτό γίνεται και με την πρακτική τους και με το δημόσιο λόγο τους. Αυτό το οποίο έχουμε δει από το συγκεκριμένο ευρωβουλευτή δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο, είναι μια ρητορική μίσους, δεν αξίζει να ασχοληθείς και παραπάνω, το αφήνω στην κρίση των πολιτών», ήταν το σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ