ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη - «Φόρεσαν κουκούλα» στην ΚΕ η αντίδραση του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη - «Φόρεσαν κουκούλα» στην ΚΕ η αντίδραση του
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «λυτρωμένος». Δεν θα μεταβεί στη ΔΕΘ. Αντ' αυτού στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί ο Νίκος Παππάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:34

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ και 120 την καταψήφισαν. Δύο μέλη ψήφισαν λευκό, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο.

Η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη χρειαζόταν 148 «ναι» για να περάσει.

Στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα το πρωί ψήφισαν τελικά 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 295, ενώ εννέα μέλη της ΚΕ απείχαν.

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, όπως προβλέπει το καταστατικό, θα πρέπει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο, με νέα σύνθεση μελών, που θα αποφασίσει επί της διαδικασίας της εκλογής προέδρου αλλά και για τις υποψηφιότητες.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ως ανώτατο κομματικό όργανο έχει τη δυνατότητα ακόμα και να ακυρώσει την εκλογική διαδικασία και να συνεχίσει η ίδια ηγεσία.

Τα επόμενα βήματα

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης: Είμαι λυτρωμένος

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «λυτρωμένος».

«Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη ημέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος. Είναι πρωτοφανές η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος. Έτσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι εξευτέλισαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «φορώντας τους κουκούλα» και πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ύστερα από τις δηλώσεις του αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ΚΕ, η οποία συνέχισε τις εργασίες της με τα άλλα μέλη.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων, ο κ. Κασσελάκης δεν θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Αντ' αυτού στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί ο Νίκος Παππάς για να εκπροσωπήσει το κόμμα.

Πολάκης: Καθαρό αποτέλεσμα

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο διεκδικητής της ηγεσίας Παύλος Πολάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καλώ όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν, χωρίς ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν τώρα στο τέλος. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μαζί, η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω, θα συνεχίσω να μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) να είναι υποψήφιος, γιατί όχι;».

Φάμελλος: Τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική

«Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία «απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «συρρίκνωση» και «απαξίωση» στον κόσμο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η επόμενη μέρα μας βρίσκει ενωμένους στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι «ο πυλώνας και ο χώρος που θα δώσει τις περισσότερες ιδέες και δυνάμεις για μια προοδευτική αντεπίθεση». «Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε. Ερωτηθείς αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είπε πως σήμερα αποφασίστηκε «το κοινό, το συλλογικό» και δήλωσε «στρατιώτης».

Παππάς: Οι διαδικασίες θα διεξαχθούν με απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με «απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού» διαβεβαίωσε σε δήλωσή του μετά το πέρας της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς.

«Η ΚΕ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε δυο βδομάδες για να αποφασίσει λεπτομέρειες της διαδικασίας», σημείωσε, στέλνοντας «μήνυμα ηρεμίας» και «δημοκρατικού διαλόγου» σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που «πληγώθηκε» με τις τελευταίες εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα» και ότι προς το παρόν, όπως αποφασίστηκε θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης για ομιλία Μητσοτάκη: «Κανένα όραμα, καμία έμπνευση, στείρα παροχολογία»

Μητσοτάκης: Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος η καλύτερη άμυνα απέναντι στην ακρίβεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider