Λαβρόφ: Απειλεί τις ΗΠΑ, ζητά να δεχτούν την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαβρόφ: Απειλεί τις ΗΠΑ, ζητά να δεχτούν την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία
Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με «επικίνδυνες συνέπειες» εάν συνεχίσουν να παράσχουν ολοένα και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με «επικίνδυνες συνέπειες» εάν συνεχίσουν να παράσχουν ολοένα και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αντί να υποστηρίξουν τον προτεινόμενο ρωσικό διακανονισμό βάσει του οποίου η Μόσχα θα καταλάβει τμήματα ουκρανικού εδάφους, δήλωσε ο άνθρωπος που υπηρετεί ως κορυφαίος διπλωμάτης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 20 χρόνια, σε συνέντευξή του στο Newsweek.

Πάνω από δυόμισι χρόνια αφότου ο Πούτιν διέταξε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας σε αυτό που εξελίχθηκε στην πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι το Κρεμλίνο προσφέρει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ηπείρου. Κατηγόρησε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνέχισε να πυροδοτεί τις φλόγες.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση που θα μπορεί να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης», είπε. «Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης παρά στην επίτευξη εκεχειρίας».

Το σχέδιο της Ρωσίας προβλέπει την παραχώρηση από την Ουκρανία των ρωσικών επαρχιών Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, οι οποίες προσαρτήθηκαν επίσημα από τη Μόσχα μετά από ένα διεθνώς αμφισβητούμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και της Κριμαίας, που καταλήφθηκε από τη Ρωσία και προσαρτήθηκε με παρόμοια ψηφοφορία στο 2014. Το Κίεβο πρέπει επίσης να συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να κάνει άλλα βήματα που απορρίφθηκαν από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τους διεθνείς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Αντ' αυτού, το Κίεβο και χώρες που το στηρίζουν απαιτούν μια άνευ όρων απόσυρση της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα έχει πει ότι μια κλιμακούμενη σύγκρουση φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: «Εάν επιλέξετε να μείνετε, θα πεθάνετε» - Η Φλόριντα μπροστά στον κυκλώνα Μίλτον

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider