Σε συζητήσεις για την σύσταση ενός κοινού ταμείου ύψους 500 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες και προμήθειες όπλων, αξιοποιώντας τις αγορές ομολόγων για να βρουν την αναγκαία χρηματοδότηση, βρίσκονται οι χώρες της ΕΕ, εν αναμονή της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπως αναφέρουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times.
H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν υποστηρίξει ενεργά και εξ αρχής την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και συνεργασίας για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε στους FT πως ενώ οι πρώτες κρούσεις που έκανε ο ίδιος και άλλοι ηγέτες για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έλαβαν αρχικά μία «χλιαρή απάντηση», πλέον αισθάνεται ότι υπάρχει μία «ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος». «Υπάρχει μία όλο και ευρύτερη συναντίληψη ότι χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα στην άμυνα, ίσως έχει έρθει η ώρα να ιδρύσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος», σημείωσε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τους FT, η απειλή του Τραμπ να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις για τις ελάχιστες στρατιωτικές δαπάνες έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να διερευνήσουν πιο ριζοσπαστικές επιλογές χρηματοδότησης για την άμυνα, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού που παραδοσιακά απορρίπτουν τα δημοσιονομικά «γεράκια» στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία.
Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συζητούν το σχέδιο επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης για την άμυνα, ο οποίος θα εκδίδει ομόλογα με εγγυήσεις από τις συμμετέχουσες χώρες και όχι από την ίδια την ΕΕ. Το μοντέλο χρηματοδότησης, το οποίο θα ήταν ανοιχτό και σε κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία, κερδίζει έδαφος σε μια βασική ομάδα κρατών μελών της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με 6 πηγές των FT.
Παρότι, το ακριβές ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν ότι θα πρέπει να ξεπεράσει τα 500 δισ. ευρώ. Η ΕΕ έχει διερευνήσει πολλές εναλλακτικές για τη χρηματοδότηση αμυντικών έργων και το διακρατικό ταμείο είναι η μόνη φιλόδοξη επιλογή που είναι υπό εξέταση.
Τα σχέδια έχουν συζητηθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το Λονδίνο δεν έχει ακόμη δεσμευτεί σε οποιαδήποτε ανάμειξη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κληθεί να διαδραματίσει τεχνικό ρόλο, βοηθώντας στη διαχείριση το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) και στη διαχείριση των λειτουργιών του ταμείου.
Η έκδοση «ευρωομολόγων» για την άμυνα με κοινό δανεισμό βρήκες αντίθετες τις δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες της ΕΕ, όμως το εν λόγω σχέδιο είναι πιο θελκτικό καθώς οι περιορισμοί της ΕΕ για χρήση κοινών κονδυλίων για στρατιωτικούς σκοπούς δεν θα ισχύουν και τα ουδέτερα στρατιωτικά κράτη μέλη όπως η Αυστρία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα έχουν τη δυνατότητα να μην λάβουν μέρος χωρίς να είναι αναγκασμένα να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο.