ΠΑΣΟΚ: Κατατέθηκε η πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΠΑΣΟΚ: Κατατέθηκε η πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη
Στην πρόταση σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται να επανέλθει εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία και για έτερα μέλη της Κυβέρνησης.

Κατατέθηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα Τέμπη.

«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, άξιες προκαταρκτικής διερεύνησης, ότι ο καθ' ου η παρούσα πρόταση κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023 με την ιδιότητα του μέλους της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην πρόταση σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται να επανέλθει εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία και για έτερα μέλη της Κυβέρνησης.

Εισαγωγικά το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του αναφέρει ότι «από τη μία μεριά υπάρχουν τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στο ίδιο το δυστύχημα και στην πυρκαγιά που προκλήθηκε αμέσως μετά την σύγκρουση των δύο συρμών, θέματα για τα οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία και για τα οποία έχουμε δεσμευθεί να τοποθετηθούμε όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και ανάλογα με τα πορίσματά της. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχει το δεδομένο της μεταβολής της υφιστάμενης μετά τη σύγκρουση κατάστασης και της αλλοίωσης του ίδιου του χώρου του τραγικού δυστυχήματος, ενός τόπου δηλαδή στον οποίο φέρονται ότι τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις ερευνώμενες από την ανάκριση. Η αλλοίωση αυτή έλαβε χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες και ήρθε στο φως μετά από μηνύσεις συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Λάρισας. Για το εν λόγω θέμα η ανακριτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, με την διαβίβαση προς την Βουλή κατά το άρθρο 86 Σ, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών» από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας δια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου της σχετικής δικογραφίας, συνοδευόμενης από μία πλήρως και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας».

Στην πρόταση γίνεται, εξ αρχής, μνεία στην εισαγγελική διάταξη της εισαγγελέως εφετών Λάρισας, της 22.4.2024.

Στη εισαγγελική διάταξη αναφέρεται ότι «τις επόμενες ημέρες του δυστυχήματος, που έλαβε χώρα στις 28.2.2023 και περί ώρα 23.23 στην περιοχή του Ευαγγελισμού του δήμου Τεμπών και στη σιδηροδρομική - χιλιομετρική θέση 372 της σιδηροδρομικής γραμμής Πλατέως - Πειραιώς, απομακρύνθηκαν από τον χώρο σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να καθίσταται «δυσχερής αν όχι αδύνατη» η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό». Ακολούθως ζητήθηκε να διευκρινιστεί κατά την προκαταρκτική εξέταση ποια συγκεκριμένα πρόσωπα παρευρίσκονταν στον χώρο τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωσή του με πίσσα και χαλίκια, ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, την επισύναψη στη δικογραφία όλων των σχετικών εγγράφων και απαντήσεων και τελικώς την λήψη ανωμοτί καταθέσεων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Μετά την διενέργεια και ολοκλήρωση της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης, η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας εξέδωσε την με αριθμό 69/15.7.2024 Διάταξή της, με την οποία δέχθηκε εν μέρει την Προσφυγή του εγκαλούντος Παύλου Ασλανίδη, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 1. Βασιλείου Παπαγεωργίου του Παναγιώτη, 2) Κωνσταντίνου Αγοραστού του Αναστασίου, 3) Αγάπιου Χαρακόπουλου του Παντελή και 4) Ευάγγελου Φαλάρα του Άγγελου για την πράξη της παράβασης καθήκοντος από κοινού με ενέργεια και δια παραλείψεως, ενώ την απέρριψε ως προς το σκέλος της έγκλησης που στρεφόταν σε βάρος των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε την 1.3.2023 και ώρα 02.30 και 04.30.

Η ως άνω Διάταξη, μετά της συγκεντρωθείσας δικογραφίας από την συμπληρωματική Προκαταρκτική Εξέταση, διαβιβάστηκε στην Βουλή καθώς η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, ως όφειλε βάσει της διάταξης του άρθρου 86 Σ και του άρθρου 4 Ν.3126/2003, απείχε από την διερεύνηση ευθυνών μελών της Κυβέρνησης και είχε ήδη με την αρχική υπ' αριθ. 43/2024 Διάταξή της παραγγείλει την αποστολή της δικογραφίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τούτο.

Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ποινικές ευθύνες του κατά τον επίμαχο χρόνο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής όσον αφορά το είδος και τον βαθμό συμμετοχής του στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, που έλαβε χώρα από τις 3/3/2023 και μετά.

Όπως αναφέρεται στο αίτημα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «προκύπτουν (τουλάχιστον) σοβαρές ενδείξεις, ότι ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, δια της συμμετοχής του στην «άτυπη σύσκεψη» ή «συνάντηση» της 3.3.2023, όπου φέρεται ότι αποφασίστηκε η αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, χωρίς την απαιτούμενη κατά νόμο ενημέρωση και την άδεια της αρμόδιας δικαστικής Αρχής και παρά τις ρητά εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του Διοικητή Τροχαίας και μέχρι προ ολίγων ωρών αρμόδιου για την διασφάλιση του χώρου ως διενεργούντος την προανάκριση, ο οποίος άνευ περιστροφών επεσήμανε τον παράνομο χαρακτήρα τυχόν τέτοιας επέμβασης και αποχώρησε, προκάλεσε την απόφαση στους αρμόδιους υπαλλήλους να παραβούν το καθήκον της υπηρεσίας τους επιτρέποντας την αλλοίωση του χώρου και δίνοντας την σχετική εντολή στους υπευθύνους της επιχείρησης χωματουργικών εργασιών να μεταφέρουν τα προεκτεθέντα και σε κάθε περίπτωση συναίνεσε και συνέβαλε σε αυτήν την έκνομη απόφαση, προσφέροντάς τους την απαραίτητη ψυχική συνδρομή δια της εμφανούς «πολιτικής κάλυψης» της πράξεως τους και σε κάθε, επιπλέον, περίπτωση, παρέλειψε να τους αποτρέψει, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο, από την ολοκλήρωση της κατά τα προεκτεθέντα αλλοίωσης του χώρου και εξαφάνισης κρίσιμων αποδεικτικών μέσων για την διαλεύκανση των διερευνώμενων από την ανάκριση αξιόποινων πράξεων. Σε αντίθεση δε με τις προηγηθείσες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου, για την εν λόγω σύσκεψη δεν τηρήθηκαν πρακτικά και έγγραφα, πράγμα που επιρρωνύει τις ενδείξεις, πέραν των ρητών προειδοποιήσεων του Διοικητή Τροχαίας περί συνειδητής επιλογής των συμμετεχόντων».

Επιπλέον σημειώνεται: «Είναι δε χαρακτηριστικό εξάλλου ότι σε βάρος των λοιπών συμμετεχόντων στην εν λόγω κρίσιμη «σύσκεψη» ή «συνάντηση» παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, πλην του καθ' ου η παρούσα, για τον οποίο η Εισαγγελέας στερούνταν σχετικής αρμοδιότητας ενόψει του άρθρου 86 Σ. και για το λόγο αυτό καλείται να επιληφθεί το Κοινοβούλιο».

Η διαδικασία

Όπως ορίζει το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής για την άσκηση εναντίoν προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής που δέχεται την πρόταση αυτή. Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους Βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Όπως ορίζει το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής, αμέσως μετά την κατάθεσή της, η πρόταση άσκησης δίωξης ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές μαζί με την τυχόν κατατεθείσα πρόταση, των Βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση άσκησης δίωξης για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Αν δεν κατατεθεί, μαζί με την πρόταση δίωξης, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, μπορεί να ζητηθεί αυτή με πρόταση, που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα (30) Βουλευτές, εντός επτά (7) ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης άσκησης δίωξης. Αν την πρόταση άσκησης δίωξης δεν συνοδεύει πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, και αν εντός της προθεσμίας των επτά ημερών δεν κατατεθεί τέτοια πρόταση, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση άσκησης δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής.

Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 (σ.σ. ευθύνη υπουργών) του Συντάγματος και του άρθρου αυτού είναι μυστική και σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Boυλευτής. Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμoδoτικoύ συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η οικεία πρόταση απορρίπτεται. Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Κατά το άρθρο 156 του Κανονισμού, η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Όταν η αξιόποινη πράξη για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση συνεπάγεται για τον Υπουργό οικονομικά οφέλη, κατά την έννοια του άρθρου 68 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, η Επιτροπή διατάσσει την κατάσχεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης και Κουκάκης ζητούν να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις τους για τις υποκλοπές

Κακλαμάνης για Τέμπη: Δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα

Τέμπη: Τι αναφέρει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τη σύγκρουση και την πυρκαγιά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider