Όρμπαν: Πρέπει να αποκαλυφθεί η αμερικανική χρηματοδότηση ΜΚΟ και μέσων ενημέρωσης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όρμπαν: Πρέπει να αποκαλυφθεί η αμερικανική χρηματοδότηση ΜΚΟ και μέσων ενημέρωσης
Η Ουγγαρία θα πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι θα αποκαλυφθεί όλη η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Η Ουγγαρία θα πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι θα αποκαλυφθεί όλη η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στον κρατικό ραδιοσταθμό ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, αναφερόμενος στα προγράμματα της υπηρεσίας USAID.

Ο Ορμπάν, σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως ήρθε η στιγμή για να «εξαλείψουμε αυτά τα ξένα δίκτυα» τώρα που η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την ένταξη της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς βοήθειας USAID στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια μείζονα αναδιάταξη που θα ευθυγραμμίσει τις δαπάνες της εν λόγω υπηρεσίας με την πολιτική του Τραμπ «πρώτα η Αμερική».

«Στην Αμερική θα τους αποκαλούσαμε πράκτορες, καθώς δεν υπηρετούν τη δική τους χώρα, αλλά δέχονται χρήματα από μια άλλη δύναμη ... Δεν τους αποκαλούμε πράκτορες ... αλλά πρόκειται για ανθρώπους και για οργανώσεις που πληρώνονται από το εξωτερικό και η δουλειά τους είναι να ανατρέψουν την ουγγρική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ορμπάν.

Ο ούγγρος εθνικιστής ηγέτης, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές στις αρχές του 2026, δήλωσε πως αυτοί που δέχονται ξένα κεφάλαια πρέπει να αντιμετωπίσουν «νομικές συνέπειες» και πρέπει να εξοστρακισθούν, καθώς αποτελούν απειλή για την κυριαρχία της Ουγγαρίας.

Ο Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, πέρασε στα τέλη του 2023 ένα νόμο με τον οποίο δημιουργήθηκε μια αρχή, το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας, για να διερευνά και να παρακολουθεί τους κινδύνους απ' αυτό που αποκάλεσε πολιτική ανάμιξη.

Ο νόμος, ο οποίος επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνείς οργανισμούς, απαγορεύει την ξένη χρηματοδότηση κομμάτων ή οργανώσεων που συμμετέχουν σε εκλογές και προβλέπει ποινές φυλάκισης έως τριών ετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε το Φεβρουάριο 2024 διαδικασία επί παραβάσει λόγω αυτού του νόμου, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως υπονομεύει τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ και θεμελιώδη δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ ετοιμάζει σχέδιο για την «εθελούσια» φυγή των Παλαιστινίων από τη Γάζα

ΗΠΑ: Δικαστής ανέστειλε προσωρινά το σχέδιο Τραμπ για εθελούσια αποχώρηση των ομοσπονδιακών υπαλλήλων

Ο Τραμπ σκοπεύει να κρατήσει μόλις 294 από τους 10.000 και πλέον εργαζόμενους της USAID

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider