Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί απευθείας στον Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας δεν είναι προδοσία προς την Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά την διάρκεια σύσκεψης με τους ευρωπαίους συμμάχους, που, αιφνιδιασμένοι, διεκδικούν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν υπάρχει προδοσία», δήλωσε ο Πιτ Χέγκσεθ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει η παραδοχή ότι ο ολόκληρος ο κόσμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν στην ειρήνη, σε μία ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων», είπε πριν από την έναρξη της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ομως, για τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, είναι λυπηρό» που ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε υποχωρήσεις» προς στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία «πριν καν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων», ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δήλωσε στο Politico ότι αρνείται μία «επιβεβλημένη στην Ουκρανία ειρήνη»
«Κατά την γνώμη μου θα ήταν προτιμότερο να μιλήσει για το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή για ενδεχόμενες απώλειες εδάφους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε χθες ότι μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω διαπραγματεύσεων για ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο «δεν είναι ρεαλιστική», όπως και η επιστροφή της Ουκρανίας στα προ του 2014 σύνορα, δηλαδή με την περίληψη της Κριμαίας στην ουκρανική επικράτεια.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιμένουν πάντως στην ανάγκη τίποτε να μην γίνει χωρίς την Ουκρανία και στην παρουσία της Ευρώπης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει στενά σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση και οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
«Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι επαναλαμβάνοντας αντίστοιχες δηλώσεις των συναδέλφων του υπουργών Εξωτερικών χθες στο Παρίσι.
«Για μας, είναι απολύτως φυσικό εμείς, ως ευρωπαίοι σύμμαχοι, να συμμετέχουμε στις συνομιλίες», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον. «Τον περασμένο χρόνο προσφέραμε περί το 60% της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία», υπενθύμισε.
Η ανακοίνωση για την «άμεση» έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία και η ομιλία του επικεφαλής του Πενταγώνου με την διατύπωση της απαίτησης από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την άμυνά τους, έπεσαν σαν βόμβα στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Είναι μία μεγάλη στιγμή αλήθειας» για το μέλλον του ΝΑΤΟ, είπε ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνύ.
«Λέμε ότι πρόκειται για την σημαντικότερη στρατιωτική συμμαχία, την ισχυρότερη στην ιστορία. Ιστορικά είναι σωστό. Η πραγματική ερώτηση είναι: θα ισχύει σε 10 ή 15 χρόνια;», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ