Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε με την Ουάσινγκτον να ξαναρχίσει τον διάλογο σε «όλες τις παραμέτρους», εν μέσω διπλωματικής προσέγγισης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Ελήφθη η απόφαση να επαναληφθεί ο ρωσοαμερικανικός διάλογος σε όλες τις παραμέτρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
- Διαβάστε ακόμα - Τραμπ για Ουκρανία: Η Ρωσία κρατά «τα χαρτιά στα χέρια» - Συνάντηση με Μακρόν τη Δευτέρα
Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για πιθανή νέα ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον. «Αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα των διμερών μας σχέσεων, δεν πρόκειται να εξαιρεθεί», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Μιλούν για την ανάγκη να επιτευχθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν και να γίνει αυτό μέσω διαπραγματεύσεων. Επίσης έχουμε ήδη σημειώσει ότι η θέση αυτή είναι πιο θετική για εμάς από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης» και «συμφωνούμε απολύτως με την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ «ήταν και παραμένουν» η «βασική κινητήριος δύναμη» που προσφέρει «τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά που τροφοδοτεί» τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την πρώην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ότι ήθελε να «συνεχίσει τον πόλεμο έως τον τελευταίο Ουκρανό» και ότι δαπάνησε γι' αυτό τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.
Ωστόσο, δήλωσε ότι για την ώρα υπάρχουν «λίγα χειροπιαστά πράγματα» για να επιτευχθεί διευθέτηση της σύγκρουσης, κυρίως λόγω «διαφωνιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου».
«Μη αποδεκτό κάθε σχέδιο για αποστολή ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία»
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το όποιο σχέδιο της Βρετανίας να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής αποστολής δεν θα είναι αποδεκτό για τη Ρωσία και ότι παρακολουθεί τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με ανησυχία.
Ο Βρετανός ηγέτης δήλωσε ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να στείλει βρετανικά στρατεύματα επί του πεδίου στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφαλείας στην περίπτωση κάποιου είδους συμφωνίας για εκεχειρία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.
«Αυτό μας προκαλεί ανησυχία, διότι μιλάμε για αποστολή στρατιωτικών αποσπασμάτων –για την πιθανή αποστολή, κάποια στιγμή, στρατιωτικών αποσπασμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Αυτό έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία από την άποψη της δικής μας ασφάλειας», δήλωσε. «Το παρακολουθούμε πολύ στενά».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα θεωρεί «άμεση απειλή» την ιδέα του να αναπτυχθούν στρατεύματα χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν επιχειρούν υπό διαφορετική σημαία.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις μη επιβεβαιωμένες αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι η Ουκρανία ίσως πρόκειται να επιτεθεί στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ.
Κρεμλίνο: Απογοητευτικά τα σχόλια του Ζελένσκι για τον Τραμπ
Ακόμα, το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε «απαράδεκτα» σχόλια για άλλους παγκόσμιους ηγέτες αφότου ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης».
Ο Ζελένσκι απέρριψε χθες ως ψευδή τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το ποσοστό αποδοχής του Ουκρανού προέδρου είναι μόλις 4%.
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Η ρητορική του Ζελένσκι και πολλών εκπροσώπων του καθεστώτος του Κιέβου είναι απογοητευτική. Το γεγονός ότι το ποσοστό του Ζελένσκι μειώνεται είναι μια απολύτως ξεκάθαρη τάση».
Ο Πεσκόφ δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα ποσοστά της δημοτικότητας του Ζελένσκι, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία ξεπερνά το 50%.
«Συχνά εκπρόσωποι του ουκρανικού καθεστώτος, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, επιτρέπουν στον εαυτό τους να πουν απολύτως απαράδεκτα πράγματα για τους ηγέτες άλλων κρατών. Φυσικά, για πολλούς αρχηγούς κρατών, για τους οποίους γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου», πρόσθεσε, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι δαπανά τα χρήματα ξένων φορολογουμένων με ανεξέλεγκτο τρόπο.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ιδέα μιας πιθανής νέας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι στην ατζέντα, αφότου η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να αρχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Ο Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πιθανότητα μιας νέας ανταλλαγής, δήλωσε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας συνέβαλαν στη γενικότερη προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ