Νέες διαστάσεις αποκτά η διαμάχη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με φόντο τον τερματισμό του πολέμου μετά την ρωσική εισβολή που συμπληρώνει 3 έτη, ενώ επισταμένως πάνω από τις εξελίξεις βρίσκονται Βρυξέλλες και Μόσχα.
«Λάδι» στη «φωτιά» της αμερικανο-ουκρανικής διπλωματικής «κρίσης», αφότου ο Τραμπ χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ζελένσκι έριξε η ακύρωση -κατόπιν αιτήματος πλευράς των ΗΠΑ- της κοινής Συνέντευξης Τύπου που αναμενόταν να παραχωρήσουν ο επικεφαλής του Κιέβου και ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ.
«Κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, η μορφή της συνάντησης προβλέπει» τη μαγνητοσκόπηση της έναρξης της συνάντησης, αλλά «δεν προβλέπει δηλώσεις ή ερωτήσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σεργκέι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες πίσω από το αμερικανικό αίτημα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις προς την ουκρανική πλευρά.
Αντιπρόεδρος ΗΠΑ για Ουκρανία: Αφήστε τις ηθικολογικές αηδίες, η Ρωσία πλεονεκτεί
Τα «πυρά» των ΗΠΑ, δε, συνεχίζονται, αφού σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, απάντησε στον ιστορικό και συγγραφέα Niall Ferguson μέσω της πλατφόρμας Χ, αντιδρώντας στη σύγκριση που έκανε ο τελευταίος ανάμεσα στη στάση του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουκρανικό και εκείνη του Μπους το 1990, όταν είχε διαμηνύσει ότι η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ «δεν θα περάσει».
Κάνοντας λόγο για «ηθικολογικά σκουπίδια», ο Βανς επέκρινε έντονα την ανάλυση του Ferguson, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη διαφοροποίηση της τρέχουσας αμερικανικής ηγεσίας από την παραδοσιακή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Ουάσινγκτον: Το Κίεβο πρέπει να ρίξει τους τόνους της κριτικής του
Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κίεβο να ρίξει τους τόνους της κριτικής του κατά της Ουάσινγκτον, που προσπαθεί να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, συμφωνία αποδεκτή από όλες τις πλευρές.
«Πρέπει να ρίξουν τους τόνους και να ρίξουν μια καλή ματιά και να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία», είπε ο Γουόλτς στο Fox News, αναφερόμενος σε μια κρίσιμη συμφωνία ορυκτών με την Ουάσιγκτον.
Χθες μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως οι αμερικανικές απαιτήσεις για επιστροφή 500 δισεκ. δολαρίων σε ορυκτά και μεταλλεύματα «δεν είναι σοβαρή συζήτηση» και πως δεν μπορεί να πουλήσει τη χώρα του.
Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν ανακοίνωση των G7: Όχι σε αναφορές για «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία
Εξέλιξη υπήρξε και στις G7, καθώς οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στο να αποκαλέσουν τη Ρωσία ως επιτιθέμενη στη δήλωση για την τρίτη επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, απειλώντας να εκτροχιάσουν μια παραδοσιακή επίδειξη ενότητας, σύμφωνα με πέντε δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος τους οποίους επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times.
Η συμμετοχή Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια εικονική σύνοδο κορυφής της G7 τη Δευτέρα δεν έχει επίσης ακόμη συμφωνηθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι έχουν αντιταχθεί στη φράση «ρωσική επίθεση» και σε παρόμοιες περιγραφές που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τη σύγκρουση, δήλωσαν οι δυτικοί αξιωματούχοι.
Οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου εκδίδουν παραδοσιακά δήλωση υποστήριξης στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η εισβολή πλήρους κλίμακας πριν από τρία χρόνια. «Είμαστε ανένδοτοι ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Δεν είναι το ίδιο», δήλωσε στους FT αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το θέμα.
«Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη γλώσσα, αλλά εξακολουθούμε να το επεξεργαζόμαστε και ελπίζουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε. Η επιθετικότητα της Ρωσίας αναφέρθηκε πέντε φορές στη δήλωση των ηγετών της G7 πέρυσι. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η δήλωση του 2024.
Η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να μαλακώσει τη γλώσσα αντανακλά μια ευρύτερη μετατόπιση της πολιτικής των ΗΠΑ να περιγράφει τον πόλεμο ως «σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Πρόσφατες δηλώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιούν παρόμοια διατύπωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάγνωσης από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Ριάντ, η οποία αναφέρει δύο φορές τη «σύγκρουση στην Ουκρανία».
Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μια απόκλιση από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία συχνά χρησιμοποιούσε φράσεις όπως «ρωσική επιθετικότητα» όταν αναφερόταν στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η διαμάχη σχετικά με τη δήλωση έρχεται μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία ο Τραμπ κολακεύει τον Πούτιν, συμφωνεί σε πολλά από τα αιτήματά του σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και δείχνει προθυμία να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, στέλνοντας ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ να συναντηθούν με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους την Τρίτη στο Ριάντ.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ψευδώς ότι ο Ζελένσκι είχε ποσοστό αποδοχής στην Ουκρανία μόλις 4%. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ο πρόεδρος απολαμβάνει 57% υποστήριξη στην πατρίδα του, από 52% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.
Ο Πούτιν αντέδρασε θερμά στα ανοίγματα της κυβέρνησης Τραμπ. «Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ ήταν εντελώς διαφορετικοί - ήταν ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προκαταλήψεις ή κρίσεις για το τι έγινε στο παρελθόν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση στο Ριάντ. «Σκοπεύουν να συνεργαστούν», είπε ακόμα.