Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Νίκος Τσάφος πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, κ. David Amsalem. Τον κ. Amsalem συνόδευε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, καθώς και διευρυμένη αντιπροσωπεία εκπροσώπων εταιρειών ενέργειας και υποδομών του Ισραήλ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρου Βαρελίδη, αναδείχθηκε η στρατηγική σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και της προώθησης της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η πρώτη αποστολή που υποδεχόμαστε με τον Υφυπουργό Ενέργειας, Νίκο Τσάφο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι από το Ισραήλ, αποτελούμενη από τον Υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας, David Amsalem και εκπροσώπους από τις σημαντικότερες κρατικές εταιρείες του Ισραήλ. Η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι στρατηγική και πολυεπίπεδη. Οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινούς στόχους για ανάπτυξη και σταθερότητα. Η ενέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο και στα δύο αυτά επίπεδα. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε από τον προκάτοχό μου, τον κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Δεκέμβριο του 2024 και περιλαμβάνει την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας, καθώς και καινοτόμα ενεργειακά έργα. Στο πλαίσιο αυτό, χαίρομαι πολύ που είχαμε σήμερα μια πρώτη συνάντηση, έτσι ώστε να διερευνήσουμε συγκεκριμένα έργα τα οποία εντάσσονται σε αυτή τη συνεργασία. Η ανάπτυξη έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, γιατί οδηγεί σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, γνωρίζετε εξάλλου ότι έχουμε πια κάτω από 9% ανεργία. Η ενέργεια παίζει πρωταρχικό ρόλο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε, σήμερα εδώ μαζί μας, εταιρείες-κολοσσούς από τον ενεργειακό τομέα, από τα λιμάνια, τις υποδομές και είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες συναντήσεις μας θα μας οδηγήσουν σε συγκεκριμένα projects συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών του Ισραήλ και της Ελλάδας».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, κ. David Amsalem δήλωσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω, ευχαριστώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε εδώ στην Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ μαζί με τις ισχυρότερες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας μου στον τομέα της ασφάλειας, της ενέργειας και των υποδομών. Θεωρούμε ότι είναι υψίστης σημασίας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας σε όλους τους τομείς και να εδραιώσουμε αυτές τις σχέσεις. Πιστεύουμε ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον όλων των χωρών μας να δημιουργηθεί ένας διάδρομος διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και προς την Ευρώπη. Παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο μεγάλη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, όμως είμαι απόλυτα πεπεισμένος και πιστεύω ότι μετά τις αλλαγές και μετά την ανάληψη της κυβέρνησης Τραμπ, το Ισραήλ θα διαδραματίσει τον ρόλο του σταθεροποιητή στην περιοχή. Θεωρούμε πολύ σημαντική την ανάγκη να συνεργαζόμαστε με καλούς φίλους, με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να προωθούμε έργα στον τομέα της ενέργειας. Όταν θα επιστρέψω στο Ισραήλ, θεωρώ ότι είναι αποστολή μου να προωθήσω τα έργα στον τομέα της ενέργειας. Έχουμε συζητήσει και κατά τη διάρκεια άλλης συνάντησης τη χρήση οπτικών ινών και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνδυάσουμε τα πάντα, ώστε να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και την επισκέπτομαι συχνά. Έχω έρθει πολλές φορές εδώ και έχω απολαύσει τη χώρα σας και τη φιλοξενία της. Περίπου ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί έρχονται στην Ελλάδα για τουρισμό κάθε χρόνο, οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».