Διανύουμε μία περίοδο τεκτονικών αλλαγών και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα ακολουθήσει, σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου, σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργούν οι δασμοί Τραμπ.
Μιλώντας για τη στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε πως παραμένουν ψύχραιμοι και πως «ήδη λαμβάνει τα μέτρα της και μελετά πιθανά σενάρια».
Για διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στην προσέγγιση των εμπορικών ζητημάτων έκανε λόγο τονίζοντας πως «μπαίνουμε σε μία περίοδο αβεβαιότητας», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να συζητήσουμε σοβαρά στην Ευρώπη τι είδους απάντηση θα δούμε».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε πως «οι βιαστικές απαντήσεις δεν βοηθούν» αφού το αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι μία πληθωριστική πίεση κάνοντας λόγο για προσεκτική μελέτη από την πλευρά της Ευρώπης αλλά προσθέτοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ενιαίο τρόπο. Δεν χωρούν πολυφωνίες ούτε παραφωνίες» γιατί διαφορετικά «θα αδυνατίσουμε το ευρωπαϊκό επιχείρημα» υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ επιμένει πως πρέπει να υιοθετηθεί μία ενιαία στάση από όλους.
Επιπλέον ανέφερε και την πρόταση της Κομισιόν ως απάντηση στην Αμερική που είναι μία τομεακή επιβολή δασμών σε μία σειρά από αμερικάνικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ με τους δασμούς να φτάνουν περίπου τα 5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στις εξαγωγές της Ελλάδας στην Αμερική κάνοντας λόγο για πολύ περιορισμένη έκθεση και αναφέροντας πως «αν και έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο αποτελούν το 4,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών». Παρόλα αυτά «θα πιεστούν και θα περάσουν δύσκολα τομείς σίγουρα οι τομείς του ελληνικού εμπορίου που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα εκεί, όπως τρόφιμα, ποτά και αλκοολούχα, τσιμέντα, ορυκτέλαια κλπ».
Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και οι δηλώσεις Τραμπ για Ερντογάν
«Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι τόσο καλά θεμελιωμένες σε γερές βάσεις, σε κοινές αξίες, σε κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, που κατά τη γνώμη μου ξεπερνούν και πρόσωπα και πολιτικούς σχηματισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε πως «αν ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τοποθετηθεί θετικά για κάποιον άλλο ηγέτη, αυτό αντιλαμβάνεστε, δεν είναι αιτία αναστάτωσης ή ανησυχίας».
«Εμείς παραμένουμε ψύχραιμοι. Η σχέση μας είναι σαφής και συνεχίζει να είναι πάρα πολύ θετική», ενώ υπενθύμισε πως ο κύριος Έλληνα υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν τον κύριο Ρούμπιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον ενώ έκανε και μία σύγκριση ανάμεσα στις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις συναντήσεις με τον κ. Γεραπετρίτη και τον κύριο Φιντάν, αντίστοιχα τονίζοντας πως «υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην λεκτική αποτύπωση των συναντήσεων».
«Για την μεν Ελλάδα οι Αμερικανοί μιλάνε για μια στρατηγική εταιρική σχέση, έναν αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος παίζει ρόλο στη σταθερότητα και στην ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο. Για την Τουρκία αναγνωρίζουν το ρόλο της στη Συρία, το ρόλο της στη Μέση Ανατολή και έχουν και μια ανησυχία για το τι έχει συμβεί με τις τελευταίες συλλήψεις. Άρα λοιπόν, η Αμερική δίνει έναν προσεκτικό τόνο πάντοτε στους συμμάχους και τους εταίρους».