Το μακρύ ταξίδι για την Κίνα ξεκινά για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός από σήμερα και έως τις 15 Μαΐου, μιας και θα βρίσκεται στο Πεκίνο για τις εργασίες του συνεδρίου Belt and Road Forum»- πρόκειται για το project για τη στρατηγική επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη και μέχρι το Λονδίνο, ύψους ενός τρισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια-, ενώ παράλληλα αναμένεται να έχει και μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν οριστικά πολύ σύντομα.
Τόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου όσο και πηγές από το εξωτερικό αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κίνα, μιας και θα είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης από χώρα της Μεσογείου που θα πάρει τον λόγο και θα αναπτύξει το πλάνο του εντός ενός σημαντικού πλαισίου.
Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφεί και ένα μνημόνιο επενδυτικής συνεργασίας τριετούς διάρκειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον των Κινέζων εστιάζεται κυρίως στους κλάδους των υποδομών, των ορυκτών (έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ από κινεζικές εταιρείες), της αγροδιατροφής, της γούνας, του τουρισμού και του real estate. Αφετηρία, φυσικά, αυτού του Μνημονίου θα είναι οι ήδη υπάρχουσες συνεργασίες με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και με την State Grid για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ το Μαξίμου βλέπει το εν λόγω Μνημόνιο ως ευκαιρία για μεγαλύτερη διείσδυση κινεζικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά.
Την προεργασία της όλης επίσκεψης έχει κάνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος έχει και το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων, ενώ μαζί με τον πρωθυπουργό στο Πεκίνο θα βρεθούν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς (λόγω και των ζητημάτων για τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή πολιτική που ενδιαφέρουν τους Κινέζους), ο κ. Πιτσιόρλας φυσικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επόπτευσε τη διπλωματική προετοιμασία, αλλά και ο γενικός γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων κ. Γιώργος Τσίπρας.
Παράλληλα, στο Πεκίνο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει και άλλες σημαντικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση θα δει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, μιας και οι διεργασίες για το Κυπριακό κινούνται αυτή τη στιγμή επί ξυρού ακμής, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να αποτιμούν αρνητικά τη στάση του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. κ. Έσπεν Μπάρθ Άιντε, ενώ ενισχύονται και οι εντάσεις στα Βαλκάνια, με την Αθήνα να παρακολουθεί με ανησυχία. Ακόμα, ο πρωθυπουργός εκτιμάται πως θα δει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συνάντηση που θα είναι κρίσιμη για τις επόμενες εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους, ενώ έχει «κλειδώσει» και συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.