Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, η οποία ήταν πλήρης σημαντικότατων επαφών, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από την υπογραφή συμφωνιών σε τομείς αιχμής, οι οποίες θα ενισχύσουν αναμφίβολα τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου αναντίρρητα ποντάρει.
Κάπως έτσι, μπορεί η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες να κινείται σε μνημονιακούς ρυθμούς, λόγω της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση του τεχνικού σκέλους της δεύτερης αξιολόγησης, πλην όμως, όπως είναι γνωστό σε πλείστους όσους παράγοντες πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, το κυβερνητικό επιτελείο ήδη σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις, με στόχο την επαναφορά στην κανονικότητα. Το εν λόγω στρατήγημα εδράζεται κατά βάση σε δύο άξονες: στην επένδυση στην καθημερινότητα του πολίτη και άρα στην ένταση των σχετικών κυβερνητικών δράσεων και στην έξοδο στις αγορές, προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η αξιοπιστία της χώρας έναντι των διεθνών αγορών.
Ως προς το δεύτερο, το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί εδώ και μερικές ημέρες με ικανοποίηση τα σημάδια: οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται αλματωδώς και φτάνουν σε επίπεδα 2015, ενώ και το Χρηματιστήριο έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό σερί θετικών συνεδριάσεων. Τα ανωτέρω, το Μεγάρο Μαξίμου τα αποτιμά ως ενδείξεις «ψήφου εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, ιδίως από ξένους επενδυτές, με πηγές του οικονομικού επιτελείου να εκτιμούν πως αυτοί βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδα» και αναζητούν ευκαιρίες στην επόμενη μέρα της συμφωνίας για την αξιολόγηση.
Φυσικά, βασικό στοιχείο για την έξοδο στις αγορές είναι το QE της ΕΚΤ και οι διεργασίες για το χρέος. Όπως έχει εξηγήσει σε προηγούμενο χρόνο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος και έχει μεταφέρει το Insider.gr, πρόκειται για μια αλυσίδα από κρίκους, όπου χωρίς τον έναν δεν υπάρχουν οι άλλοι: με άλλα λόγια, το χρέος ξεκλειδώνει το QE, το QE την προσωρινή έξοδο στις αγορές και η προσωρινή την οριστική έξοδο. Έτσι, το ζήτημα του χρέους συζήτησαν στο Πεκίνο κ. Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, με τους δύο να βρίσκονται στην ίδια σελίδα, όπως έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός. Πάντως, το Μεγάρο Μαξίμου, αλλά και ο κ. Τσακαλώτος είναι εν γνώσει του ότι δεν θα υπάρχει οριστική λύση για την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, με τις εξελίξεις να μετατίθενται για τα μέσα Ιουνίου-αλλά τότε, λέγεται, πως θα προκύψει αποτέλεσμα δια του συμβιβασμού.
Επομένως και ενώ αυτές οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη, τι σχέση έχει το ταξίδι στην Κίνα; Η αλήθεια είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου στρέφεται στην Κίνα για την εύρεση δυνητικών αγοραστών ελληνικών ομολόγων. Το σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται κάτω από τα ραντάρ, προβλέπει την έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων και ο στόχος του Μαξίμου είναι το επιτόκιο να είναι καλύτερο και από την έκδοση που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά (4,95%). Το Μαξίμου, συνεπώς, ποντάρει σε ένα καλό επιτόκιο, μιας και ήδη τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα βρίσκονται στην περιοχή του 5,6% και εκτιμάται πως μπορεί να αποκλιμακωθούν περαιτέρω με την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας. Ως προς το πότε αυτή η έκδοση θα μπορούσε να γίνει, οι αρχές του φθινοπώρου ίσως ήταν μια καλή χρονική συγκυρία, αν και υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για τα μέσα του θέρους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (εφ. Κεφάλαιο) «δείχνει», πάντως το διάστημα αμέσως μετά την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας και, εμμέσως πλην σαφώς, αποσυσχετίζει την ένταξη στο QE από την έξοδο στις αγορές, λέγοντας, βέβαια, ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αν αυτό γίνει και με την στήριξη της ΕΚΤ τόσο το καλύτερο».
Σημειωτέον, στην Κίνα ανακαλύφθηκε πριν από λίγο διάστημα ο θησαυρός του «Κίτρινου Τίγρη», ο οποίος αποτελείτο από χρυσά και ασημένια νομίσματα, κοσμήματα, σιδερένια σπαθιά και μαχαίρια που ανακαλύφθηκαν στην κοίτη του ποταμού Μιν, στην επαρχία Σετσουάν της κεντρικής Κίνας. Πρόκειται για τον μυθικό θησαυρό του Ζανγκ Σιανζόνγκ, ηλικίας τουλάχιστον 350 ετών. Ίσως μας φανεί χρήσιμο σε μερικούς μήνες.