Το επιχείρημα πως με τη συμφωνία μπορεί να μην υπηρετείται ένα success story, αλλά ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή σελίδας στη χώρα, χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ολοκληρώνεται η τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση. Και αυτό είναι, περίπου, το βασικό αφήγημα, το οποίο θα επικαλεστεί η κυβερνητική πλειοψηφία-δηλαδή, η σταδιακή άρση της μνημονιακής επιτροπείας και η επαναφορά στην κανονικότητα.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε και ένα ακόμα επιχείρημα στην κυβερνητική φαρέτρα, λέγοντας ότι από το 2018 έως το 2021 τα μέτρα που θα ληφθούν σωρευτικά θα φτάνουν τα 4,8 δις, αλλά τα αντίμετρα θα ανέρχονται στα 7,9 δις. Με απλά λόγια, δηλαδή, τα αντίμετρα θα υπερβαίνουν τα μέτρα που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι κατά τι πιο φειδωλοί, αν και ο κ.Τσακαλώτος παραδέχθηκε με τη σειρά του πως στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν γίνει και δύσκολοι συμβιβασμοί, με μέτρα που ο ίδιος είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε, όπως επί παραδείγματι η μείωση του αφορολόγητου. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονταν σε πηγαδάκια πως τα μέτρα είναι βαριά και…ασήκωτα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά η προοπτική της συνολικής συμφωνίας είναι αυτή που τους κινητροδοτεί, ώστε να στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ως προς την ανωτέρω συνολική συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρχει οριστική λύση για το χρέος έως τις 22 Μαϊου. Κατά τις πληροφορίες του Insider.gr, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ενημερώσει εδώ και μερικές μέρες το κυβερνητικό επιτελείο πως ο ρεαλιστικός ορίζοντας για την επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι το πρώτο μισό του Ιουνίου, με το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Νίκης να κυκλώνουν με κόκκινο μαρκαδόρο την 15η Ιουνίου, όταν και συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup. Με βάση τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, έως τότε είναι δυνατό να έχουν υπερβεί τα εμπλεκόμενα μέρα τις διαφορετικές τους θέσεις και να έχει βρεθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής που να διευκολύνει τόσο το Βερολίνο όσο και την Ουάσιγκτον, αλλά φυσικά και την ελληνική πλευρά. Την ανωτέρω εκτίμηση μετέφερε χθες στο Insider.gr και πολύπειρο στέλεχος περί τις υποθέσεις του ΔΝΤ.
Κάπως έτσι και όπως διεφάνη ήδη από την πρώτη μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αντίμετρα και χρέος αναμένεται να αποτελέσουν τα «γλυκαντικά» για την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία την Πέμπτη θα κληθεί να εγκρίνει μια «πικρή» συμφωνία. «Χωρίς απώλειες», όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου και κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό θα φανεί στο…χειροκρότημα.