Σύγκρουση κορυφής με φόντο τον λογαριασμό της αξιολόγησης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύγκρουση κορυφής με φόντο τον λογαριασμό της αξιολόγησης

Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν σήμερα, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση του τεχνικού σκέλους της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται, όπως άλλωστε έκαναν στις Επιτροπές και στις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις της Ολομέλειας υπουργοί και βουλευτές, να επικεντρωθεί σε δύο βασικά σημεία: αφενός στο ότι η συμφωνία έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα και μάλιστα τα αντίμετρα θα υπερβαίνουν τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ και ότι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και της συνολικής το αμέσως επόμενο διάστημα αποτελούν το «διαβατήριο» της χώρας για την έξοδο από την επιτροπεία των Μνημονίων. Σε αυτά τα δύο σημεία αναμένεται να σταθεί, κατά την τοποθέτησή του, και ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επερχόμενες εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους, αν και ανέφερε πως ενημερώθηκε από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ για την εξελισσόμενη διελκυστίνδα με τον κ. Σόιμπλε. Έτσι, με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και όσα έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση αποφεύγει να εκτιμήσει με βεβαιότητα πως θα υπάρξει συνολική συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «δύσκολη βραδιά».

Πάντως, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για το διάστημα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, παραμένει πλήρως εν ισχύ: δηλαδή, ολοκλήρωση της συμφωνίας-πακέτο, ένταξη στο QE της ΕΚΤ και δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, ίσως τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο ακόμα, ανάλογα με την ταχύτητα των εξελίξεων, αλλά κατά προτίμηση εντός του θέρους, ώστε να κερδηθεί χρόνος.

Από την άλλη, το Μαξίμου αναμένεται να επιφυλάξει έντονη κριτική στη ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να λέει το απόγευμα της Τετάρτης ότι η ΝΔ ασμένως φέρνει τροπολογίες για τα αντίμετρα, αλλά αποδέχεται ουσιαστικά τα μέτρα του ΔΝΤ και δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή τους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση και για το γεγονός ότι δεν ψηφίζει τα αντίμετρα, παραλληλίζοντας τη στάση της με αυτή του Δεκεμβρίου του 2016, όταν η ΝΔ δεν ψήφισε το βοήθημα προς τους συνταξιούχους.

ΝΔ: «Ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα»

Με τη σειρά της η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες, με κορωνίδα την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφενός, αναμένεται να αποδομήσει πλήρως τη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, λέγοντας πως δημιουργεί μια σειρά νέων επιβαρύνσεων για όλους τους πολίτες, ενώ παράλληλα τα «ψευτοαντίμετρα» είναι ο φερετζές των σκληρών μέτρων και αφετέρου θα εξηγήσει, κατά την πάγια τακτική της, πως υπάρχει και εναλλακτικός δρόμος και αυτός περνά μέσα από την αλλαγή πολιτικής.

Μάλιστα, δείγμα των προθέσεών της κατέθεσε η ΝΔ μέσω και της τροπολογίας που υπογράφουν 12 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διανομή 0,5% του πλεονάσματος στην απορρόφηση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, στην μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα αγροεφόδια και στις ζωοτροφές και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% από φέτος. Βέβαια, η εν λόγω τροπολογία δεν είναι σαφές αν θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, ώστε να τεθεί προς ψήφιση, αλλά σε περίπτωση που αυτό συμβεί, από τη ΝΔ προτίθενται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο ότι η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα με σκληρά μέτρα που υπερβαίνουν τον βίο της, ενώ αναμένεται να αποδομήσει και τη λογική των αντίμετρων, μιας και, όπως λένε από τη ΝΔ, για να εφαρμοστούν αντίμετρα ύψους 2% του ΑΕΠ θα πρέπει το 2020 να πιαστεί ουσιαστικά 5,5% πλεόνασμα (3,5%=1%+1+).

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να λέει όχι τόσο στα μέτρα όσο και στα αντίμετρα, πλην όμως αναμένεται να υπερψηφίσει το μέτρο για τη φορολογική εξίσωση βουλευτών και πολιτών, όπως συζητήθηκε και σε πρωινή σύσκεψη που έγινε, ενώ ανοιχτή είναι η στάση του κόμματος σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, το οποίο η κυβέρνηση εισηγείται να γίνει από 1/7/2017. Κατά πληροφορίες, εφόσον η τροπολογία της ΝΔ δεν γίνει δεκτή, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πιθανό να ψηφίσει την κυβερνητική διάταξη, αν και η λογική της μείωσης που προτείνει η ΝΔ έχει να κάνει με ένα πιο συνολικό πλέγμα μειώσεων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider