Η δήλωση από κυβερνητικά χείλη ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, αν δεν δοθεί λύση στο χρέος πρέπει να διαβάζεται αντίστροφα: επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν με απόλυτη σαφήνεια πως θα υπάρξει λύση στο μέτωπο του χρέους, δεν θέτουν υπό αίρεση την εφαρμογή των μέτρων. Βέβαια, αυτό για το οποίο δεν είναι απόλυτα σίγουροι στο κυβερνητικό επιτελείο, είναι αν η λύση για το χρέος θα κλειδώσει στο σημερινό Eurogroup ή στο επόμενο, στις 15 Ιουνίου.
Όντας εν γνώσει των διεργασιών στο παρασκήνιο, από το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν να κρατήσουν εξαιρετικά χαμηλούς τόνους και μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε το Σάββατο στην Bild, όπου σημείωσε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι. Από το κυβερνητικό επιτελείο αντιτείνουν ότι όντως δεν συζητείται μείωση τώρα, αλλά προσδιορισμός και λεπτομερής περιγραφή ει δυνατόν με αριθμούς, των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018 και το τέλος του προγράμματος, ενώ πρωθυπουργικοί συνεργάτες δεν παραγνωρίζουν και το ζήτημα του timing, τέσσερις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Από εκεί και πέρα, ένα ζήτημα είναι όντως το αν θα υπάρξει λύση στη σημερινή συνεδρίαση. Επ’ αυτού, οριστική απάντηση από το Μαξίμου δεν υπάρχει, μιας και ακόμα δεν έχει βρεθεί απολύτως η κοινή συνισταμένη μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον. Βήματα προοδου έχουν γίνει και οι θέσεις έχουν έρθει κάπως πιο κοντά, αλλά δεν έχουν εναρμονιστεί απόλυτα. Κάπως έτσι, δεν πρέπει να αποκλείεται, όπως έχει πει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η λύση να πάει για τα μέσα Ιουνίου, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών είχε αποφύγει να θέσει ένα συγκεκριμένο ορόσημο για το πότε θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Άλλωστε, βασικό σκέλος της διελκυστίνδας μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και ΔΝΤ είναι η επιμήκυνση που βάζει το Ταμείο στο τραπέζι, με τη γερμανική κυβέρνηση να έχει μια πολύ πιο συντηρητική προσέγγιση, ολιγοετούς παράτασης των ελληνικών λήξεων, σε αντίθεση με την πιο «επιθετική» θέση του Ταμείου.
Βέβαια, από το Μαξίμου αποτιμούν θετικά τόσο τη στάση της Κριστίν Λαγκάρντ όσο και την Άνγκελα Μέρκελ. Της πρώτης, γιατί, όπως προέκυψε μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Πεκίνο, οι προθέσεις της ως προς τη μείωση του χρέους και η ένταση της προσπάθειάς της αποτιμώνται ως ειλικρινείς, ενώ της δεύτερης γιατί παραμένει «on board» στη διαπραγμάτευση, χωρίς να την έχει εκχωρήσει πλήρως στον κ. Σόιμπλε, όπως φέρεται η ίδια να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό σε πρόσφατη τηλεφωνική τους συνδιάλεξη, χωρίς πάντως να ισχύει σενάριο διαφορετικών θέσεων Μέρκελ-Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος. Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση τον πολιτικό χαρακτήρα των κινήσεων Λαγκάρντ και Μέρκελ, από το Μαξίμου εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα η λύση θα βρεθεί.
Το ερώτημα, αν λύση θα προκύψει σήμερα ή σε 20 μέρες απασχόλησε και τα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια την Πέμπτη, μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Και μπορεί οι απόψεις να διίσταντο, κανείς όμως από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διαφωνεί με την κεντρική εκτίμηση ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει την πόρτα για το QE και την πρώτη, προσωρινή έξοδο στις αγορές εντός του καλοκαιριού.