Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει εκ νέου, μετά το ατελέσφορο Eurogroup της Δευτέρας και ενώ η τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει το εκκρεμές, εν μέσω διαρροών για τα πρακτικά του Eurogroup, αλλά και επιθετικών non paper για τη δημοσιογραφική κάλυψη των όσων έγιναν στις Βρυξέλλες.
To Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να αντεπιτεθεί την Πέμπτη, μετά τα ρεπορτάζ ότι ο κ. Τσίπρας, με βάση τις δηλώσεις του από το υπουργείο Περιβάλλοντος την Τετάρτη, αποδεχόταν την πρόταση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έριξε στο τραπέζι του Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η οποία κρίθηκε ανεπαρκής. Κάπως έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου υιοθέτησε μια τακτική, την οποία είχε καιρό να επιστρατεύσει, αυτή των non paper με στόχο τα ΜΜΕ. «Χθες, κατασκευάστηκε η είδηση ότι ο Πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και μια μέρα μετά την μη αποδοχή της πρότασης που κατατέθηκε από κάποιους δανειστές στο EG, έκανε πίσω στο ζήτημα του χρέους και αποδέχτηκε την παραπάνω πρόταση. Και όλα αυτά την στιγμή που έχει κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια καθαρή λύση και μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές. Προφανώς τα διεθνή media παρουσιάζοντας τη θέση αυτή δεν βλέπουν καλά και πρέπει μάλλον να πάρουν μαθήματα δημοσιογραφίας από το ελληνικό μιντιακό κατεστημένο», σημείωναν με φανερή ενόχληση κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Πάντως, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, η πρόταση Σόιμπλε που έπεσε στο τραπέζι και περιείχε-συντηρητικά, κατά κυβερνητικούς κύκλους-μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα είναι βάση συζήτησης μεν, αλλά δεν έγινε αποδεκτή per se. «Ήταν και μια σειρά από άλλες χώρες, αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί, που είπαν κάτι πάρα πολύ απλό, ότι, βεβαίως, ο προσδιορισμός αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι καλοδεχούμενος, ότι μπορούμε να συζητήσουμε στη βάση αυτού που προτείνεται, για να βρούμε μια λύση σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», σημείωσε το πρωί της Πέμπτης στο Star ο κ. Τζανακόπουλος.
Η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup που έφερε στη δημοσιότητα το Euro2day.gr, ότι τη θέση περί «βάσης συζήτησης» εκφράζει και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Παντοάν, ο οποίος, όπως και ο Γάλλος ομόλογός του κ. Λεμέρ τάχθηκαν υπέρ μιας καθαρής λύσης για το ελληνικό χρέος. Σε αυτές τις συμμαχίες επενδύει, άλλωστε, και η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει εγκαίρως το Insider.gr σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την πρόταση που είναι στο τραπέζι, ώστε να μην μας μείνει στο τέλος…η βάση συζήτησης. Αυτό είναι, άλλωστε, και το πνεύμα της κυβερνητικής διατύπωσης, ότι δηλαδή δεν επαναπαύονται στην πρόταση ως έχει-και άρα δεν την αποδέχονται με τα σημερινά δεδομένα-και ότι επιδιώκουν μια σαφή βελτίωσή της, με το βλέμμα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά, τοποθετείται με μεγάλη σαφήνεια υπέρ μιας καθαρής λύσης που θα δίνει πρόσβαση στις αγορές στη χώρα, ενώ δεν λείπουν και οι αιχμές για τον ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο εμφανίστηκε απρόθυμο να ξεκαθαρίσει τους όρους της συμμετοχής του σε αυτό το στάδιο, την ώρα που επίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείτο να μετακινηθεί και’ οιονδήποτε τρόπο από την απόφαση του Μαϊου του 2016, λέγοντας πως θα χρειαζόταν νέα έγκριση από την Bundestag.
Πάντως, με δεδομένη τη στάση Σόιμπλε, αλλά και την επαμφοτερίζουσα τοποθέτηση του ΔΝΤ, η θέση της κυβέρνησης είναι de facto δύσκολη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους που όμως δεν θα ανοίγει την πόρτα του QE. Το Μαξίμου κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, θεωρώντας το QE ως προαπαιτούμενο για μια συμφωνία, μιας και είναι ουσιαστικά ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο στις αγορές.