Όπως σε κάθε σενάριο εργασίας, έτσι και στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για το ελληνικό χρέος υπάρχει η περίπτωση ο χρόνος έως το επόμενο Eurogroup, στις 15 Ιουνίου, να μην επαρκέσει και οι εξελίξεις να παραπεμφθούν για το αμέσως επόμενο, δηλαδή στις 10 Ιουλίου, με την Ελλάδα να καλείται να αποπληρώσει στα μέσα Ιουλίου αρκετά δις στην ΕΚΤ.
Είναι σαφές πως ένα τέτοιο σενάριο θα παραπέμψει σε μέρες 2015, έστω και χωρίς ελληνική υπαιτιότητα, μιας και, ομολογουμένως, η ελληνική πλευρά έχει διανύσει το δικό της σκέλος σε ό,τι αφορά τα της συμφωνίας, μέσω της νομοθέτησης του πακέτου μέτρων για την αξιολόγηση. Παράλληλα, όμως, η επαναφορά ενός τέτοιου σκηνικού θα ρίξει εκ νέου σκιές στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει οπωσδήποτε να το αποτρέψει.
Κάπως έτσι, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, οι κυβερνητικοί επιτελείς ανέλυσαν την κατάσταση, με νέα δεδομένα τις επαφές του κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά βάση με τους κ.κ. Μέρκελ και Μακρόν. Κατά πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς να επιθυμεί μια επανάκαμψη της ελληνικής κρίσης, πορεύεται κατά τα ειωθότα και έχει απλά την υψηλή εποπτεία, ενώ όλο το παιχνίδι κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος, κατά πληροφορίες, εμφανίστηκε υπέρμαχος μιας «καθαρής» λύσης για το ελληνικό χρέος τώρα, όπως έκανε και ο υπουργός Οικονομικών του Μπουνό Λεμέρ στη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από μια εβδομάδα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν λάβει την απόφαση να εντατικοποιηθούν οι επαφές με κρίσιμους ξένους παράγοντες, τις περισσότερες φορές κάτω από τα ραντάρ, σε μια προσπάθεια να υπάρξει απεμπλοκή τις επόμενες δύο εβδομάδες και να μην κυλήσει το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω, με σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, μια βασική εκτίμηση κυβερνητικών επιτελών είναι πως «δεν είμαστε μόνοι μας», κάτι που εκτιμούν πως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, όπου κυρίως οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ της χώρας, κάτι που έκανε πριν λίγες μέρες με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ζητώντας «σεβασμό» για τον ελληνικό λαό.
Τούτων δοθέντων, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν σαφές σήμα πως θέλουν μια συμφωνία που θα ανοίγει την πόρτα για το QE. Με άλλα λόγια, αυτή μπορεί να είναι και μια βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης που έπεσε στο τραπέζι την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με τα σαφή εχέγγυα για ένταξη μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Από την άλλη, η κυβέρνηση απορρίπτει με σαφήνεια το σενάριο «σπαστής» συμφωνίας, όπως εγκαίρως έχει γράψει το Insider.gr. Δηλαδή, το Μαξίμου διαμηνύει πως πρέπει το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και απορρίπτει το ενδεχόμενο το Ταμείο να εγκρίνει μεν το Staff Level Agreement, αλλά να μπει στο πρόγραμμα με χρήματα το 2018, με την υπογραφή ενός πρόσθετου προγράμματος Ελλάδας-Ταμείου που θα υπερβαίνει την ισχύ του τρίτου Μνημονίου και θα ισοδυναμεί με τέταρτο πρόγραμμα.
Τις ανωτέρω επιδιώξεις θα μεταφέρει το κυβερνητικό επιτελείο το επόμενο διάστημα «όπου δει», όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου, αν και η κεντρική εκτίμηση είναι πως εν τέλει θα προκύψει μια συμφωνία, η οποία θα είναι κάπως καλύτερη από το draft που συζητήθηκε προ εβδομάδος. Βέβαια, είναι σαφές πως, με τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων, δεν θα πρόκειται για την ιδανική λύση, αλλά εφόσον εγγυάται την συμπερίληψη της χώρας στο QE, το Μαξίμου προτίθεται να κάνει έναν τελευταίο συμβιβασμό. Εφόσον, όμως, το παιχνίδι καθυστερήσεων συνεχιστεί, το Μαξίμου είναι διατεθειμένο να πάει το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο και επισήμως, με δυνητικό σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου.