Αξιοποιώντας το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ και μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο αίτημά του για μια καθαρή λύση στη διελκυστίνδα αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στις αγορές και μάλιστα άμεσα.
Κατά πληροφορίες, αυτό το αίτημα, συνδυαστικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης δια παν ενδεχόμενον, ετέθη επί τάπητος στη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου της κυβέρνησης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, με τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συζητούν για το πώς και με ποιους συμμάχους μπορεί να επιδιωχθεί μια λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ στην ατμόσφαιρα πλανήθηκε και το ερώτημα «τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί λύση;».
Ο πρωθυπουργός, πάντως, και από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ εξέπεμψε τα ίδια μηνύματα, όπως κατά πάγιο τρόπο κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. «Η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των δεσμεύσεων. Για πρώτη φορά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση και ζητά από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ζητά να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της κρίσης για να βγει με αξιώσεις στις αγορές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ περιέγραψε πως καθαρή λύση για την Ελλάδα είναι η λύση που δεν θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές, που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή μετά από επτά χρόνια κρίσης Ελλάδα και Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να δώσουν την «καθαρή λύση», σημείωσε.
Είναι, άλλωστε, σαφές για το Μέγαρο Μαξίμου πως το διακύβευμα είναι συνολικό για την ελληνική οικονομία, ώστε να γίνει προσπάθεια για απαλλαγή από τα δεσμά της μνημονιακής επιτροπείας δια της εξόδου στις αγορές. «Εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες ημέρες ή μήνες, μια εκλογική νίκη ή ήττα, εδώ κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι αλλά και ενωμένοι», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Βέβαια, την ώρα που το Μαξίμου εκπέμπει μηνύματα υπέρ μιας άμεσης και σαφούς λύσης, οι διεργασίες στο μέτωπο των δανειστών δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμα, με αποτέλεσμα να είναι άδηλο, αν θα υπάρχει σαφές αποτέλεσμα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Είναι, πάντως, σαφές πως, αν το αδιέξοδο επιταθεί-και όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως λέει το Μαξίμου-τότε θα αναζητηθεί η πρόσβαση στα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια, ακόμα και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η κωλυσιεργία να αρθεί με πολιτική παρέμβαση. Βέβαια, κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι πράγματι εφικτό, είναι ένα ερώτημα, συνεπώς σε πρώτη φάση το Μαξίμου έχει αποδυθεί σε παρασκηνιακό μαραθώνιο επαφών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να παραχθεί αποτέλεσμα.
Βέβαια, ως πάντα, την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ήρθε να ψαλιδίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μη έχοντας καταφέρει να βρει σημείο επαφής με το ΔΝΤ, έβαλε «αστερίσκους» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο διάστημα. Αναφερόμενος στην χώρα μας σημείωσε στο πλαίσιο ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ότι «η μαγική λέξη είναι «εμπιστοσύνη» και συμπλήρωσε: «Ύστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα». «Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές», προσθέτει με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επιμένοντας στην έννοια της αξιοπιστίας, η οποία, κατά τη δική του θεώρηση, συνδέεται με το ownership (ιδιοκτησία) του προγράμματος και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων στο μνημονιακό πλαίσιο.
Είναι σαφές, πάντως, πως και ο Γερμανός πολιτικός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μιας και καλείται να συγκεράσει την ανάγκη του για παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με την απροθυμία του να κάνει παραχωρήσεις για το ελληνικό χρέος. Αυτό καταγράφει σε ρεπορτάζ της και η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία, αναφερόμενη στο συνέδριο που γίνεται στην Φρανκφούρτη σταχυολογεί τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία. Η Welt σημειώνει συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα πέτυχε σε δύο χρόνια όσα δεν πέτυχαν σε 20 άλλες κυβερνήσεις πριν, υποστήριξαν ομιλητές του συνεδρίου. Ο Τσακαλώτος ζητά λοιπόν τώρα να οριστικοποιηθεί η μορφή τους. Με την απαίτησή του αυτή βρίσκεται σε αρμονία με το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την περαιτέρω υποστήριξή του στο πρόγραμμα από αυτές», καταλήγει δε ως εξής: «Kαι αυτό είναι πρόβλημα για τον Σόιμπλε. Εάν και πως θα βγει από τη δύσκολη θέση θα αποδειχτεί στις 15 Ιουνίου».