Η κυβέρνηση σε στενωπό, το κόμμα σε εγρήγορση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κυβέρνηση σε στενωπό, το κόμμα σε εγρήγορση

Για πολλοστή φορά σκληραίνει το power game που παίζεται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξακολουθεί να προσβλέπει σε μια «καθαρή λύση» στο επερχόμενο Eurogroup, την ώρα όμως που οι δανειστές κατεβάζουν τους τόνους και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ξαναπαίρνει» το όπλο του. Χωρίς αυτό, πάντως, αυτή τη φορά να μείνει αναπάντητο από κυβερνητικούς κύκλους.

Είναι σαφής, πάντως, ο προβληματισμός που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με την πορεία των πραγμάτων. Κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε περίπου… εν κρυπτώ και παραβύστω την Τετάρτη, οι εν λόγω προβληματισμοί εκ μέρους υπουργών και στελεχών του κόμματος τέθηκαν επί τάπητος, ενώ δεν έλειψαν και τα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα, ιδίως σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια θετική έκβαση στις 15 Ιουνίου. Σε υψηλούς τόνους, επί παραδείγματι, έκανε παρατηρήσεις ως αναμενόταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου, κεντρικοί υπουργοί απέφυγαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, ενώ εκφράστηκε και προβληματισμός για το κλίμα υπεραισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την έκβαση του προηγούμενου Eurogroup. Είναι σαφές, πάντως, πως για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές δεν είναι στο τραπέζι, ενώ και συμμετέχοντες στο Πολιτικό Συμβούλιο, ιδιωτικώς, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για το χρέος να πάνε για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Επιπρόσθετα, στον απόηχο του Πολιτικού Συμβουλίου και εν αναμονή νεότερων εξελίξεων, δεν πρέπει να αποκλείεται κάποια επαφή του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα του χρέους, όχι όμως πιθανότητα με τη μορφή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, όπως έχει διακινηθεί. Παράλληλα, στο εσωκομματικό μέτωπο, κατά πληροφορίες, δρομολογείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ίσως την Τρίτη 6 Ιουνίου, συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «παίζεται» και συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου, μιας και πολλά κομματικά στελέχη ζητούν ενημέρωση για το τι γίνεται στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Όπως και να έχει, η κεντρική κυβερνητική παραμένει να βρεθεί τις επόμενες μέρες ένας καθαρός διάδρομος στα του χρέους. Πλην όμως, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως και στην ομιλία του στον ΣΕΒ, κράτησε χαμηλούς τόνους και απέφυγε να κάνει μεγαλόπνοες δεσμεύσεις. «Το σημαντικό είναι να μην φύγω με φέσι. Αλλά με φέσι άλλοι φύγανε. Φεσώσανε τη χώρα με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα για ν’ ανοίξουμε ένα δρόμο, έναν καθαρό διάδρομο στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας. Και νομίζω ότι η θέση μας είναι καθαρή, η διεκδίκησή μας είναι δίκαιη και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο να φορέσει… γραβάτα το επόμενο διάστημα, αποφεύγοντας να εκφράσει βεβαιότητα, όπως είχε κάνει πριν από μερικές εβδομάδες, πριν από την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή.

Σφίγγουν τον κλοιό Σόιμπλε και δανειστές

Άλλωστε, τα μηνύματα για την κυβέρνηση δεν είναι θετικά από το μέτωπο των δανειστών, οι οποίοι, κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθούν, «βάζουν περισσότερη δύναμη» λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup, κονταίνοντας τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Αυτό είχαν ήδη σπεύσει να κάνουν από την Τρίτη στελέχη των θεσμών, μιλώντας στη Φρανκφούρτη, στο συνέδριο του Economist και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Στον ίδιο τόνο συνέχισε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέδριο του WDR στο Βερολίνο, επιτιθέμενος εκ νέου στην Ελλάδα και στη λειτουργία του ελληνικού κράτους, εξαίροντας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας για ακόμα μια φορά. «Μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα», είπε με νόημα ο κ. Σόιμπλε. Βέβαια, αυτή τη φορά, το Μαξίμου δεν έμεινε σιωπηλο προς χάριν της διαπραγμάτευσης, με κυβερνητικούς κύκλους να τονίζουν ότι «οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης, έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους».

Τα πράγματα έσπευσε να κάνει ακόμα πιο δύσκολα για την ελληνική πλευρά και Ευρωπαίος αξιωματούχος με άμεση γνώση των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, ο οποίος αφενός τόνισε πως στο τραπέζι είναι μόνο η πρόταση Σόιμπλε (δηλαδή ένα stand-by arrangement για το ΔΝΤ και όχι η είσοδός του με χρήματα τώρα στο πρόγραμμα) και αφετέρου ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, πως η ένταξη της Ελλάδας στο QE είναι εξαιρετικά δύσκολη, μιας και, μπορεί τεχνικά η ΕΚΤ να εκτιμήσει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που όμως θα είναι στον αντίποδα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, το οποίο δεν μπαίνει ακόμα στο πρόγραμμα.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση βρίσκεται έτι μια φορά σε στενωπό και προσπαθεί να βρει διέξοδο, ώστε να αποκομίσει κάτι παραπάνω στο Eurogroup, πέρα από την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου 7 δις. ευρώ. Το power game με τους δανειστές, όμως, είναι εκ νέου εξαιρετικά δύσκολο και, τρόπον τινά, ανισοβαρές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider