Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, χθες Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έβαλε στο τραπέζι το σκέλος της ανάπτυξης, ως βασικό στοιχείο της λύσης που θα πρέπει να αποφασιστεί στο ερχόμενο Eurogroup.
Ομολογουμένως, στο κυβερνητικό επιτελείο τελούν σε στάση αναμονής, μιας και αναμένουν τα αποτελέσματα από τις διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο μέτωπο των δανειστών. Πλην όμως, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να οριοθετήσει τρεις προϋποθέσεις, ώστε ένα σχέδιο λύσης να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά: τη σαφή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τη δυνατότητα μέσω αυτών των ευρωπαϊκών θεσμών να προβούν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας χρέους, αλλά και το προαναφερθέν σκέλος των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Η αναφορά στην ανάπτυξη θύμισε σε αρκετούς το γαλλικό μοντέλο που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με το οποίο όταν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη θα εξυπηρετεί κανονικά τους τόκους, ενώ όταν τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα θα είναι και πιο ευνοϊκοί οι όροι αποπληρωμής. Βέβαια, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, με τις οποίες το insider.gr συνομίλησε, δεν έχει πολλή τύχη, παρά το ότι έπεσε και στο τραπέζι της συνάντησης Ντάισελμπλουμ-Λε Μερ, χθες, στο Παρίσι, μιας και προσκρούει στην αναμενόμενη άρνηση της Γερμανίας.
Αντίθετα, με βάση ευρωπαϊκές πηγές, δουλεύεται ένα σχέδιο με δύο βασικές συνισταμένες: αφενός την εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου 10 δις ευρώ και αφετέρου την εμπλοκή μεν του ΔΝΤ, αλλά με ένα stand-by arrangement, ώστε να εμπλακεί πλήρως (άρα χρηματοδοτικά) όταν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα του επιτρέψουν να αλλάξει την DSA του. «Τώρα χρειάζεται συναντίληψη μεταξύ των δανειστών και των θεσμών, η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι πρέπει», εκτιμούσαν ευρωπαϊκές πηγές του insider.gr, αν και οι ίδιες πηγές απέφευγαν να εκφράσουν βεβαιότητα για λύση στις 15 Ιουνίου, χωρίς την ίδια ώρα να την αποκλείουν. «Είναι πιθανό και εφικτό να διαμορφωθεί μια τροχιοδεικτική δρομολόγηση», προσέθεταν οι ίδιες πηγές, καταδεικνύοντας ουσιαστικά τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στον άξονα ΔΝΤ-Κομισιόν-Βερολίνου, προκειμένου να μην παρέλθει άκαρπη και η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.
Είναι σαφές πως τα ανωτέρω μηνύματα έχουν φτάσει στο Μαξίμου, το οποίο de facto έχει χαμηλώσει τις προσδοκίες του και αρκέστηκε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου στο να περιγράψει τα χαρακτηριστικά της λύσης που επιθυμεί. Είναι, επίσης, σαφές για τους κυβερνητικούς επιτελείς πως το ΔΝΤ δεν βγαίνει εκτός εξίσωσης και η Γερμανία όμως δεν συναινεί στην ακριβή περιγραφή των μέτρων για το χρέος τώρα, με αποτέλεσμα να αναζητείται μια τέτοια παρέμβαση και μια τέτοια διατύπωση, η οποία θα μπορεί να συγκεράσει αφενός τις απαιτήσεις Βερολίνου και Ταμείου, αφετέρου τη στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές και σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας.
«Υπάρχει διέξοδος αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Concordia Summit, ενώ υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγω των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης».
Πάντως, ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει έντονος, ιδίως όσο οι δανειστές μοιάζουν να προσεγγίζουν ένα σημείο συνεννόησης που δεν θα ανταποκρίνεται και πάλι στις προσδοκίες της κυβέρνησης. Βέβαια, ως προς αυτές τις προσδοκίες, ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ότι το προηγούμενο διάστημα καλλιεργήθηκαν προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονταν απολύτως στη πραγματική κατάσταση των πραγμάτων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν οι διεργασίες δεν τελεσφόρησαν, όπως ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί.