Σε προσπάθεια restart επιδίδεται το Μέγαρο Μαξίμου, μιας και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργεί νέους όρους στο πολιτικό παιχνίδι, με βασικό αυτόν της έκτασης του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης.
Κάπως έτσι, το στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τώρα πρέπει να παραχθούν και μετρήσιμα αποτελέσματα στο σκέλος του κυβερνητικού έργου, πέραν του πεδίου της διαπραγμάτευσης, μήνυμα το οποίο αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός και στους υπουργούς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας.
Είναι σαφές, πάντως, πως στο κυβερνητικό επιτελείο οι αντιδράσεις είναι συγκρατημένες. Έτσι, καίτοι γίνεται προσπάθεια να περάσει προς τα έξω η θετική προοπτική που διαμορφώνεται για τη χώρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι πανηγυρικοί τόνοι απουσιάζουν, κατά πλήρη αντιδιαστολή με το πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε, επρόκειτο για τακτική που είχε προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές έριδες. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος, μιας και θα πρέπει η κυβέρνηση να «ρεφάρει» τις απώλειες σε επίπεδο κοινωνίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ρεαλιστικά ως το καλοκαίρι του 2018, όταν και θα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το πέρας του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του Μαξίμου είναι διττός: αφενός να δοθεί μήνυμα στους υπουργούς να κλιμακώσουν τη δράση τους, αφετέρου να γίνει η κυβέρνηση πιο εξωστρεφής, ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει κατά βάση τον ίδιο τον πρωθυπουργός. Ως προς το πρώτο σκέλος, στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δώσει τις κατευθύνσεις στους υπουργούς του, προκειμένου εντός του καλοκαιριού να ανέβουν οι ρυθμοί σε όλα τα υπουργεία. Ως προς το δεύτερο σχέδιο, αυτό θα απαρτίζεται από μια σειρά δράσεων, όπως επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία (έχουν μείνει σε εκκρεμότητα σίγουρα το Υγείας και το Εργασίας) που θα συνοδεύονται από κάποια ανακοίνωση πρωτοβουλιών, επαφές του κ. Τσίπρα με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά και επισκέψεις σε επιχειρήσεις, οι οποίες είτε εντάσσονται στην κατηγορία αυτών με τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές είτε έχουν έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα, σε μια περίοδο που το Μαξίμου θέλει να απευθύνει προσκλητήριο σε επενδυτές και κεφάλαια από το εξωτερικό.
Ακόμα, στην κυβέρνηση δεν λησμονούν το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχουν εξαγγείλει, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων που έχουν συγκροτηθεί ανά τη χώρα για τη διαμόρφωση όλων των πτυχών του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που έχει εξαγγελθεί εδώ και μερικούς μήνες.
Με αυτό τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα και, αφενός να εμπεδώσει στους πολίτες το αίσθημα της επιστροφής στην κανονικότητα, αφετέρου να ανατρέψει άρδην και τους εις βάρος της πολιτικούς συσχετισμούς, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να εξαπολύσει εκ νέου μύδρους εναντίον της ΝΔ από το υπουργικό συμβούλιο. Άλλωστε, μια σειρά κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουν βγει στα ΜΜΕ για να υποστηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα έχουν εξαπολύσει καρφιά για τη ΝΔ, με κυρίαρχο το επιχείρημα ότι για άλλη μια φορά η αξιολόγηση έκλεισε εις βάρος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα, με το βασικό ζήτημα στην ατζέντα είναι το Κυπριακό, με δεδομένο ότι σε μερικές μέρες αναμένεται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής, αν και ερμηνεύεται ως θετικό σήμα το γεγονός ότι Τούρκος πρωθυπουργός έρχεται στην Αθήνα μετά από 2,5 χρόνια, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε το Σαββατοκύριακο να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας για το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 αξιωματικών, λέγοντας ότι προσχηματικά η Αθήνα επικαλείται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. «Τι ανοησίες είναι αυτές; Θέτεις σε ισχύ μια διοικητική απόφαση και κλείνεις την υπόθεση. Γιατί; Γιατί αυτοί είναι πραξικοπηματίες. Εσύ, γιατί υπερασπίζεσαι έναν τρομοκράτη; Αυτός είναι τρομοκράτης, άρα τι πρέπει να τον κάνει αυτή η χώρα; Και εφόσον έχουμε μεταξύ μας μια συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών, εσύ πρέπει να μας τον στείλεις πίσω, να μας τον δώσεις», ανέφερε με ένταση.