Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη, με μια ακόμα σειρά ραντεβού, ο κύκλος των συναντήσεων που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Τον… σεφτέ για σήμερα έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πέρασε την πόρτα του Μαξίμου στις 11:00, ενώ στις 12:00 ξεκίνησε το ραντεβού Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά και ακολουθεί στις 13:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κύκλος των επαφών ολοκληρώνεται στις 15:00 με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, μιας και εκκρεμεί και ο προγραμματισμός της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup, η οποία λογικά θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ή τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Ακόμα, στη συνάντηση με τον κ. Βούτση θα γίνει και συζήτηση για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, μιας και ούτε φέτος προβλέπεται να λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Είναι σαφές, πάντως, ότι οι περισσότερες συναντήσεις του πρωθυπουργού ήταν και θα είναι ατελέσφορες, μιας και, πέραν των βασικών και ιδίως σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, όπου υπάρχει ομοφωνία, λίγες είναι οι κοινές θέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αυτό κατέστη σαφές, άλλωστε, και χθες, κατά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη. Ο μεν Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε στον πρωθυπουργό πως η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση κόστισε στην οικονομία, εμφανίστηκε και πιο επιφυλακτικές για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και δεν δίστασε να βάλλει εναντίον του νόμου Γαβρόγλου, προαναγγέλλοντας οξεία σύγκρουση για την Παιδεία ουσιαστικά, ο δε κ. Λεβέντης επανέλαβε την πάγια θέση του για οικουμενική κυβέρνηση με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ δεν δίστασε να «προγκήξει» και τον πρωθυπουργό για το ότι η κυβέρνηση ανέβασε πολύ τους τόνους και τον πήχη των προσδοκιών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Με τη σειρά του, σύμφωνα με συνεργάτες τόσο του επικεφαλής του Ποταμιού όσο και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, ο πρωθυπουργός τόνισε στις συναντήσεις πως η λύση που παρήχθη στο Eurogroup ήταν «η καλύτερη δυνατή», ενώ εμφανίστηκε θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα.
Πάντως, να σημειωθεί, πως ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν απέφυγε να θέσει και το ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα με τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών του εγκλείστου ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, όπου εμπλέκεται τόσο το όνομα του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου όσο και το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης συνάντησε τον κ. Κοντονή στον διάδρομο του Μαξίμου, την ώρα που πήγαινε σε συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλου και του έθεσε το ζήτημα των υπουργικών παρεμβάσεων σε εγκληματικές υποθέσεις. Ο κ. Κοντονής με τη σειρά του εμφανίστηκε συγκαταβατικός και συμφώνησε με τον επικεφαλής του Ποταμιού στη χρεία διαλεύκανσης ποινικών υποθέσεων, με τον κ. Θεοδωράκη να επανέρχεται και να σημειώνει ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνεται με υπουργούς που σηκώνουν τα τηλέφωνα».
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπόθεση απασχολεί έντονα τόσο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και τη ΝΔ, με αμφότερα τα κόμματα να καταθέτουν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται η Φώφη Γεννηματά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσουν το ζήτημα στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό.