Μπορεί στη Σύνοδο Κορυφής να μην υπήρξαν πολλά ζητήματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, πέρα από τον διάλογο του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπου ο μεν αναγνώρισε τη θετική συνεισφορά του συνομιλητή του και ο δε υπερθεμάτισε της ύπαρξης συμφωνίας, πλην όμως στο Μαξίμου περνούν...θαλασσοταραχή, μιας και τόσο το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα όσο και αυτό του Noor 1 χρήζουν άμεσης διαχείρισης. Με άλλα λόγια και, όπως το έθετε ο Μάο, «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», καθώς τώρα που ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, το Μαξίμου καλείται να δείξει αντανακλαστικά τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που και στο προχθεσινό υπουργικό σήμανε την ανάγκη στροφής στην καθημερινότητα και αντιμετώπισης των πρακτικών προβλημάτων των πολιτών, με αυτό των συμβασιούχων να λειτουργεί για την κυβέρνηση ως βόμβα με ενεργοποιημένο πυροκροτητή. Άλλωστε, ήδη η κατάσταση σε πολλούς δήμους είναι ασφυκτική, λόγω της μη αποκομιδής των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια των πολιτών να μεγαλώνει. Από την άλλη, οι δήμαρχοι διαμηνύουν πως χωρίς τους συμβασιούχους οι δήμοι που είναι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένοι θα στεγνώσουν και βασικές λειτουργίες τους δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν.
Το θέμα απασχόλησε και το υπουργικό της Τετάρτης, με την κυβέρνηση να καλείται να βρει τη χρυσή τομή. Από τη μια, πρέπει να ικανοποιηθούν οι λειτουργικές ανάγκες των δήμων και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, από την άλλη δεν πρέπει η λύση να αντιβαίνει στο Σύνταγμα, μιας και ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο έδειξε μια κόκκινη κάρτα. Τούτων δοθέντων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατόπιν επεξεργασίας των εναλλακτικών σεναρίων, προτίθεται να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους για μερικούς ακόμα μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που θα προκηρυχθεί, όπου οι νυν εργαζόμενοι θα έχουν έξτρα μοριοδότηση, αλλά όχι τόση ώστε να θεωρηθεί φωτογραφικός ο διαγωνισμός.
Φυσικά, μέχρι τότε, το πρόβλημα παραμένει, μιας και η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της για περίπου μια εβδομάδα ακόμα. Και, δεν είναι και λίγοι οι πολιτικοί παρατηρητές που λένε πως, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση είναι έκθετη, μιας και οι δεσμεύσεις περί μονιμοποιήσεων λέγονταν και από χείλη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και στις αρχές Ιουνίου, όταν επισκεπτόταν το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός έσπευδε να κάνει λόγο για «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλαιού πολιτικού κατεστημένου».
Παράλληλα, πέραν του θέματος των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί και τον θόρυβο που έχει προκληθεί με την υπόθεση του Noor-1 και της εμπλοκής σε αυτή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Το Μαξίμου έσπευσε το απόγευμα της Πέμπτης να τοποθετηθεί επισήμως, καλύπτοντας πληρως τον κ. Καμμένο ως προς το περιεχόμενο της επαφής του με τον φυλακισμένο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, επιβεβαιώνοντας όμως την ίδια ώρα την ύπαρξη της εν λόγω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Παράλληλα, επετέθη με σφοδρότητα στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για προσπάθεια αποσταθεροποίησης με επίκληση ανθρώπων του υποκοσμου και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. «Εδώ και μία εβδομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με μισόλογα και υπονοούμενα, στοχοποιώντας μεθοδευμένα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, γύρω από τη βρώμικη υπόθεση του Noor1, που οψίμως ανακάλυψε και όχι όταν οι βασικοί μάρτυρες έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον νεκροί», αναφέρει σε σχόλιό του το Μαξίμου, ενώ η κυβέρνηση πέρασε και στην αντεπίθεση, εν είδει επικοινωνιακού ντεμαράζ, προκαλώντας τη ΝΔ να κάνει πρόταση μομφής, όπως λέγεται από κάποια ΜΜΕ, εναντίον του Πάνου Καμμένου.
«Προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να καταθέσουν άμεσα πρόταση μομφής εναντίον του Υπουργού Άμυνας, αντί να την επικαλούνται υπογείως και μετά να ανασκευάζουν. Στη Βουλή άλλωστε, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν με ένοχες σιωπές και μισόλογα. Θα υποχρεωθούν να μιλήσουν με ονόματα, ώστε να πληροφορηθεί και ο ελληνικός λαός», κατέληγε το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.