Μπορεί η αξιολόγηση να έχει κλείσει, το κυβερνητικό σχήμα όμως δείχνει να είναι παραδομένο στις…βουλές του καύσωνα, ήτοι τα σημάδια παράλυσης έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και αφορούν κυρίως τα κυβερνητικά αντανακλαστικά στο πεδίο της διαχείρισης της καθημερινότητας.
Η ιστορία με τα σκουπίδια και τους συμβασιούχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι το πρώτο κρίσιμο crash test, στο οποίο έχει υποβληθεί το κυβερνητικό επιτελείο, όχι με ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα ορισμένοι δήμοι, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, να στρέφονται σε ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής απορριμμάτων, προκειμένου να «καλμάρουν» τους αγανακτισμένους δημότες τους. Άλλωστε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως έδειξε και το υπουργικό συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη, η θέσεις των υπουργών δεν είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες, με την Όλγα Γεροβασίλη να είναι αυτή που επέμενε εξ αρχής πως δεν μπορούν, με γνώμονα και τον μνημονιακό κανόνα για την αναλογία προσλήψεων-απολύσεων να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.
H πηγή του προβλήματος έχει να κάνει με το ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν: οι συμβασιούχοι που είναι στον αέρα είναι λίγο πάνω από 6.000. Το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να φέρει τροπολογία ανανέωσης των συμβάσεων όλων για μερικούς μήνες ακόμα, έως ότου μέσω ΑΣΕΠ ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πλήρωση περίπου 2.500 θέσεων, με τους δήμους να έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να καταθέσουν περισσότερα αιτήματα για διορισμούς, ώστε οι θέσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των ΟΤΑ. Εδώ, όμως, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ βάζουν μπλόκο και ισχυρίζονται ότι δεν καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοί τους από την κυβερνητική ρύθμιση, με το κυβερνητικό επιτελείο να ψάχνει λύση, η οποία όμως μοιάζει με το εγχείρημα τετραγωνισμού του κύκλου, καθώς μονιμοποίηση όλων σχεδόν αποκλείεται, ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους είναι ασφυκτική.
Άλλωστε, εντός του κυβερνητικού κορμού, υπάρχουν και κάποιοι που…ψελλίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα δόθηκαν υποσχέσεις, έστω και αόριστες, περί μονιμοποίησης, με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση να βρίσκεται-περα από το διαχρονικό φαινόμενο των συμβασιούχων-αντιμέτωπη και με τη διαχείριση που έκανε η ίδια στο πεδίο. Πέραν, όμως, των σκουπιδιών, αναστάτωση προκλήθηκε και με το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων, λόγω της αποστολής εσφαλμένων ειδοποιητηρίων, με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο και αγανάκτιση, καθώς η διασταύρωση που είχε γίνει ήταν ελλιπής.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού για το Noor 1
Και, σαν να μην έφταναν οι ανωτέρω εστίες προβληματισμού, στον «αφρό» βρίσκεται και η υπόθεση του Noor1, όπου το όνομα του Πάνου Καμμένου εμπλέκεται όλο και περισσότερο, λόγω των συνδιαλέξεών του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη. Ο κυβερνητικός πυρήνας έχει στηρίξει τον Πάνο Καμμένο μετά πολλαπλών ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου, παρά την παραδοχή πως όντως μίλησε με τον κ. Γιαννουσάκη. Επειδή, όμως, η «αλήθεια», την οποία το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως ο υπουργός Άμυνας κάλεσε τον κ. Γιαννουσάκη να πει είναι έννοια υποκειμενική και ανοιχτή σε ερμηνεία, η στάση του υπουργού Άμυνας έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο σε κυβερνητικά στελέχη, όσο και σε μέλη της Κ.Ο. που, όταν τίθεται το ερώτημα «και γιατί μιλούσε ο κ. Καμμένος με έναν ισοβίτη»…δαγκώνονται και είτε υπεκφεύγουν είτε εκφράζουν επιμέρους επιφυλάξεις.
Είναι σαφές, πάντως, πως ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, να «βγει από τη γωνία», περνώντας στην αντεπίθεση. Συνεργάτες του, δε, προειδοποιούν πως θα μιλήσει «με στοιχεία και ονόματα», κάτι που ουσιαστικά σημαίνει έναν νέο γύρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η ΝΔ με τη σειρά της ουδόλως προτίθεται να χαμηλώσει τους τόνους.
Το «προοδευτικό άνοιγμα»
Πάντως, παρά την κυβερνητική στήριξη στον κ. Καμμένου, ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα έκανε πάλι λόγο για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, επιχειρώντας έτσι εκ νέου άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, δια της πρόσκλησης να…ξεκαθαρίσει το εσωτερικό του. Πάντως, για το εν λόγω άνοιγμα, επιφυλάξεις υπάρχουν και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ίδια η πρόσκληση συναντά την ευθεία διαφωνία κεντρικών στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία έχει κεντρικά μιλήσει για την ανάγκη διενέργειας πρώτα εκλογών και μετά κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ για συνεργασία με τον «ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ» μιλά παγίως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Κάν’το όπως ο Κόρμπιν»
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της Κυριακής, με ένα μακροσκελές non paper προέβη σε λεπτομερή ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η δημοσκοπική δυναμική της ΝΔ είναι μάλλον φθίνουσα παρά τη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζεται από την οδό Πειραιώς και πολλά ΜΜΕ. Εκ των βασικών συμπερασμάτων του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι αφενός η ΝΔ παρουσιάζει σημάδια στασιμότητας και άρα «δεν έχει ρεύμα» και αφετέρου ότι πολλοί πολίτες δεν επιθυμούν εκλογές τώρα. Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβερνητική ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ακόμα δυνάμεις σε πολίτες χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων, υπέρ των οποίων στοχεύει τις πολιτικές του δράσεις, με αποτέλεσμα η ψήφος να έχει «ταξικό πρόσημο». «Ας μη χαίρεται, λοιπόν, η ΝΔ, για το –όχι και τόσο μεγάλο, άλλωστε– προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Πέραν της φυσιολογικής φθοράς μιας κυβέρνησης που δίνει έναν μεγάλο αγώνα σε εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα, και του οποίου οι καρποί θα φανούν ακόμα πιο καθαρά το αμέσως επόμενο διάστημα, ας μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχικά υπολειπόταν με πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξης του 20%. Στις κάλπες, όμως, πλησίασε σε απόσταση δύο μόλις μονάδων και οδήγησε την Τερέζα Μέι σε πολιτική ήττα και απώλεια της αυτοδυναμίας. Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση», καταλήγει το κυβερνητικό non paper, με το Μαξίμου να κινείται στη λογική… «κάν’το όπως ο Κόρμπιν».