Οι μηχανές στο φουλ με ή χωρίς ΔΝΤ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μηχανές στο φουλ με ή χωρίς ΔΝΤ

«Ο χρόνος είναι χρήμα», σύμφωνα με τη γνωστή ρήση και αυτό ο πρωθυπουργός δείχνει να το γνωρίζει καλά. Συνεπώς, παρά τη φτωχή σε θέαμα και εξαγγελίες παρουσία του στη ΔΕΘ και το αφήγημα περί επιστροφής στην ανάπτυξη που θα δοκιμαστεί στην πράξη, ο πρωθυπουργός φουλάρει τις μηχανές με έναν διττό στόχο: αφενός την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό, αφετέρου την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να καταστεί σαφές στους πολίτες πως τα πράγματα αλλάζουν επί τα βελτίω.

Στα της αξιολόγησης, το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξεί αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, αν και, όπως και στις προηγούμενες φορές, αυτό δεν είναι απολύτως στο χέρι μας και μένει να φανεί ποια στάση θα υιοθετήσουν αυτή τη φορά οι θεσμοί, μερικούς μήνες μετά το τελευταίο σκληρό μπρα-ντε-φερ με την ελληνική πλευρά. Εν προκειμένω, το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον το ΔΝΤ θα επιλέξει μια πιο διαλλακτική οδό, κάτι που πάντως δεν φαίνεται με βάσει τις υφιστάμενες διαρροές εκ μέρους του Ταμείου για τις απαιτήσεις του. Πάντως, είναι σαφές με βάση τη συμφωνία Κομισιόν-Ταμείου πως το ΔΝΤ παραμένει έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με τον μεταβατικό ρόλο του τεχνικού συμβούλου, στην πράξη όμως δίνει το ρυθμό της διαπραγμάτευσης, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στο Μαξίμου.

«Στον βαθμό που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μία συμφωνία που έχουμε μπροστά μας και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Θα τρέξουμε γρήγορα. Η τρίτη αξιολόγηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και όχι κρίσιμα πολιτικά. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ που έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη», υπογράμμισε σε σχετική ερώτηση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, η πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν έδωσε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν είναι μόνη της απέναντι στις πολλές φορές σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, όπως έγινε και στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης. Και σε αυτές ακριβώς τις ενδοευρωπαϊκές συμμαχίες ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου, σε πολιτικό επίπεδο να υπερπηδήσει τα εμπόδια που αναμένεται να βάλει το ΔΝΤ. Παράλληλα, η στάση του Ταμείου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των κυβερνητικών αξιωματούχων τόσο με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάσειλμπλουμ που θα έρθει στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, όσο και με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου κ. Λαγκάρντ.

Πάντως, πέραν του ζητήματος του ΔΝΤ, το Μαξίμου στρέφεται και στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου για το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως είχε προαναγγελθεί μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, οι υπουργοί θα ξανασυναντηθούν αμέσως μετά τη ΔΕΘ, ίσως και αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να προγραμματιστούν οι επόμενες δράσεις. Και, φυσικά, ο ανασχηματισμός μένει προς ώρας εκτός συζήτησης, σε αντίθεση με κάποιου είδους επίδομα ή ενίσχυση στο τέλος του έτους, το οποίο ο κ. Τσίπρας προοικονόμησε, εφόσον φυσικά το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider