«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» για τις επενδύσεις

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» για τις επενδύσεις

Τον νυν υπέρ πάντων αγώνα, προκειμένου να μην «ξηλωθεί» το εγχείρημα του ανοίγματος στους επενδυτές πριν καλά-καλά ξεκινήσει, δίνει η κυβέρνηση, μετά το μπαράζ αρνητικών εντυπώσεων που έχει προκαλέσει τόσο η ένταση με την Eldorado Gold όσο και το διαρκές πρόβλημα που υπάρχει με την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία χρονίζει σε επικίνδυνο βαθμό λόγω ενστάσεων του ΚΑΣ και του τοπικού δασαρχείου. Άλλωστε, τόσο οι αντιδράσεις πλειάδας κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στην ανακοίνωση της Eldorado περί αναστολής δραστηριοτήτων, όσο και το διαχρονικό κώλυμα με το Ελληνικό, καταδεικνύουν ότι, παρά το πρωθυπουργικό άνοιγμα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξακολουθούν να υπάρχουν πυρήνες εναντίωσης σε big projects που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές, όπως το περιβάλλον.

Χθες, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση μέσω non paper, ενώ ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν στην Κέρκυρα για την πρώτη διακυβερνητική σύνοδο Ελλάδας-Ιταλίας, με τις ιταλικές επενδύσεις σε σημαντικές υποδομές, αλλά και την εμπλοκή ιταλικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες να είναι στο «κυρίως μενού».

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί, τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στα διεθνή ΜΜΕ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση σταχυολόγησε τις θετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και οδηγούν σε πέρασμα στην ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση:

- Προχωρά την επένδυση της TOTAL στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Ξεμπλόκαρε επενδυτικά projects ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κινδύνεψαν να απενταχθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

- Ολοκληρώνει την αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ

- Υπέγραψε 12 συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα.

- Πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας εισροή πόρων ύψους 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

- Υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.

- Προετοιμάζει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

- Αξιοποίησε συμφωνίες με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, διοχετεύοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Ενέκρινε στη Διυπουργική Επιτροπή τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους συνολικά 700 εκατ. ευρώ και πολύ σύντομα η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει και νέες στρατηγικές επενδύσεις.

- Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή πάνω από 1.6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, δε, στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαζε για πρώτη φορά η Task Force που συνέστησε ο κ. Τσίπρας υπό την προεδρία του ίδιου και με τη συμμετοχή Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Αλέξη Χαρίτση, Γιώργου Χουλιαράκη, Στέργιου Πιτσιόρλα και Δημήτρη Λιάκου.

Μπρος-πίσω με την Eldorado

Κι ενώ τις τελευταίες μέρες τα κυβερνητικά στελέχη είχαν αποδυθεί σε πολεμική εναντίον της «εκβιαστικής τακτικής» της Eldorado, εν τέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος χορήγησε δύο από τις απαραίτητες άδειες, αλλά μόνο για την μονάδα της Ολυμπιάδας και εκκρεμεί να φανεί τι μέλλει γενέσθαι με την μονάδα στις Σκουριές, για την οποία η εταιρεία επίσης πιέζει ως προς την έκδοση άδειας. Είναι σαφές πως υπήρξε κυβερνητική μεταστροφή λόγω της έντονης πολεμικής και του κακού κλίματος, ενώ ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ κλήθηκαν προχτές στο Μαξίμου για ενημέρωση, μιας και η αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα είχε πάρει διαστάσεις. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν υποχωρεί πλήρως, μιας και όπως προαναφέρθηκε, η άδεια για τις Σκουριές είναι σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχει σαφής εντολη προς το ΝΣΚ να προχωρήσει τη διαδικασία της διαιτησίας, κάτι στο οποίο επέμεινε και ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά δεν…ενθουσιάζει την εταιρεία.

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες

Πάντως και από τις Βρυξέλλες έχουν φτάσει «κακά μαντάτα» στην κυβέρνηση για την υπόθεση της Eldorado, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκές πηγές, μιας και υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο μεταχείρισης των επενδυτών. Συνεπώς, το ζήτημα θα απασχολήσει το επερχόμενο Eurogroup, αύριο στο Ταλίν της Εσθονίας, μιας και στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχει ανησυχία πως τα κωλύματα που παρουσιάζονται στην υλοποίηση αυτής της μεγάλης επέκτασης μπορεί να έχουν συνέχεια και σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες ο στόχος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος έως το τέλος του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider