ΝΔ-ΔΗΣΥ: Επιμένουν στο τέλος των «διπλών πλειοψηφιών»

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΝΔ-ΔΗΣΥ: Επιμένουν στο τέλος των «διπλών πλειοψηφιών»

Η συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του Noor 1 παρήλθε με την αναμενόμενη έκβαση-δηλαδή τη μη παραπομπή του υπουργού Άμυνας-, τις αναμενόμενες εντάσεις, με βασικούς πρωταγωνιστές τον κ. Καμμένο, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και ένα υποτονικό κλίμα κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης, λόγω της παρέλευσης του πολιτικού momentum του θέματος, που αποτυπώθηκε στη Βουλή με πολλά άδεια έδρανα, αλλά και θέσεις στο καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής.

Πιο σημαντικό, όμως, πέραν των ζητημάτων που επικαλέστηκε η ΝΔ, των απαντήσεων του πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου, αλλά και των σαφών υπονοουμένων που άφησε για την πολιτεία του κ. Καμμένου η Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά κύριο λόγο στο ότι η πρακτική των «διπλών πλειοψηφιών» λαμβάνει άμεσα τέλος. «Διπλές πλειοψηφίες όπου θα παριστάνετε εκ του ασφαλούς οι μεν τους προοδευτικούς και οι δε τους υπερπατριώτες, να τις ξεχάσετε», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ στην απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρά τη διαφοροποίηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, επέμεινε και η Φώφη Γεννηματά.

Φυσικά, το ενδιαφέρον είναι τι γεννά τη στρατηγική απόφαση των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να πάνε κόντρα ακόμα και σε προγραμματικές τους θέσεις, εφόσον δεν διαπιστώνεται κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνά τις μονές μέρες με τους ΑΝΕΛ και τις ζυγές μέρες, εκεί που θέλει να αφήσει το στίγμα του, θα στρέφεται στην αντιπολίτευση», έλεγε στο Insider.gr πολύπειρος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συζήτηση στους διαδρόμους της Βουλής. Από τη μεριά τους, βέβαια, τα κόμματα της συγκυβέρνησης βλέπουν μια συντονισμένη προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν τεχνητά ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία και να τορπιλίσουν το αφήγημα σταθερότητας της χώρας, ακόμα και εις βάρος προγραμματικών και πάγιων θέσεών τους.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί συνομολογούσαν ότι η πρώτη μεγάλη μάχη θα δοθεί στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τις έμφυλες ταυτότητες, το οποίο οι ΑΝΕΛ δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να υπερψηφίσουν, αν και η κυβέρνηση μπορεί να βρει στηρίγματα στο Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Διότι, αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν, ΝΔ και ΔΗΣΥ εμφανίζονται αρνητικοί να στηρίξουν το νομοσχέδιο, ακόμα και αν επί της αρχής τουλάχιστον συμφωνούν (στη ΝΔ όχι όλοι οι βουλευτές, πάντως). Βέβαια, δεν είναι μόνο το θέμα με τις έμφυλες ταυτότητες: η ατζέντα των θεμάτων με τις «διπλές πλειοψηφίες» θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και ως τα εθνικά θέματα, για παράδειγμα στην ονομασία των Σκοπίων. Εν προκειμένω, το ερώτημα είναι τι θα γίνει, αν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε μια σύνθετη ονομασία, και οι ΑΝΕΛ πουν όχι, επικαλούμενοι εκ νέου το…δάκρυ του Εθνάρχη (το ιστορικό δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μακεδονία), με στόχο να δημιουργήσουν αμηχανία στη ΝΔ; Συνεπώς, πολλά ήταν τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σε συζητήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράμμισαν την ανάγκη να τελειώσουν οι «διπλές πλειοψηφίες».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, παράλληλα, και η Φώφη Γεννηματά χθες στη Βουλή: «Κράτα με να σε κρατώ, δεν υπάρχουν χωρίς αυτό. Η κυβέρνηση διαθέτει ή όχι τη δεδηλωμένη; Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κοροϊδία από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους προοδευτικούς πολίτες και ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης σας στους υπερ-συντηρητικούς», είπε με νόημα η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, επισφραγίζοντας και αυτή την πρόθεσή της να μην παράσχει πλέον λευκή επιταγή σε ψηφοφορίες νομοσχεδίων, εφόσον δεν διαπιστώνεται η σύγκλιση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η συνέχεια, επί της…ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider