Τακτικός ελιγμός των ΑΝΕΛ υπέρ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τακτικός ελιγμός των ΑΝΕΛ υπέρ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Η απόφαση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν εν τέλει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ήταν κάτι που ελάχιστοι στη Βουλή περίμεναν, πλην όμως, ο εν λόγω τακτικός ελιγμός σώζει-προς ώρας τουλάχιστον-τα προσχήματα για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν ξεκαθαρίσει πως θα εξαρτούσαν τη στάση τους από το αν διαπιστώνεται η δεδηλωμένη σε κάθε νομοσχέδιο.

Και μπορεί να είναι ακόμα ασαφές τι πρόκειται να γίνει σε επόμενα ύστερα νομοσχέδια, είναι όμως σαφές ότι η κυβέρνηση πήρε κρίσιμη ανάσα, σε ένα νομοσχέδιο που είναι εμβληματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και εντάσσεται στην κατηγορία των «δικαιωματικών» νομοσχεδίων που με τη σειρά τους αποτελούν αντίβαρο στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Την απόφαση των ΑΝΕΛ που κυοφορείτο ήδη από τη Δευτέρα ανακοίνωσε στην αρμόδια επιτροπή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος, πάντως, ήταν από τους βουλευτές που λογικά θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως τη συγκεκριμένη διάταξη. Είναι, πάντως, ασαφές πώς θα πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή συντηρητικοί βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης, οι οποίοι έχουν εκφράσει πολλές φορές σοβαρές επιφυλάξεις για την παροχή δικαιωμάτων στην LGBT κοινότητα, με κάποιους να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ακόμα και δια της αποχής από την ψηφοφορία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η χρυσή τομή έχει βρεθεί και για τη διάταξη αναφορικά με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η οποία, σύμφωνα με κύκλους του συγκυβερνώντος κόμματος, θα επανακατατεθεί τις επόμενες ημέρες, με αλλαγμένη διατύπωση, η οποία δεν θα αλλάζει το ευαίσθητο status quo στην περιοχή.

Κρίσιμη για την απόφαση των ΑΝΕΛ φαίνεται πως ήταν η σαφής στήριξη που παρείχε στον Πάνο Καμμένο ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, κατά την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστική επιτροπής για την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση Γιαννουσάκη, με αποτέλεσμα οι ΑΝΕΛ να διανύσουν τα βήματα που τους αναλογούσαν για ένα θέμα αρκούντως ευαίσθητο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση ισχυρών επιφυλάξεων που είχαν βουλευτές του κόμματος, αλλά και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του. Κάπως έτσι, οι δυνητικές αναταράξεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό παρέρχονται, τουλάχιστον για τώρα, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να «προσθέτει» στο σακούλι ένα σημαντικό γι’ αυτό νομοσχέδιο, μετά και την οπισθοχώρηση των ΑΝΕΛ.

Πλέον, η μπάλα περνά στο γήπεδο της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι οποίοι στην Επιτροπή επιφυλάχθηκαν, μέχρι να τοποθετηθούν με σαφήνεια οι ΑΝΕΛ και να διαπιστωθεί, αν υπάρχει η δεδηλωμένη. Ως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως θα στηρίξει το νομοθέτημα. Όσο για τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί σε συνάντησή του με εκπροσώπους της LGBT κοινότητας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής, τουλάχιστον, θα συμφωνήσει, δεν είναι όμως σαφές, αν σε ένα ακόμα νομοσχέδιο για δικαιώματα, σύσσωμη η γαλάζια Κ.Ο. θα συνταχθεί πίσω από την ψήφο του προέδρου του κόμματος, μιας και στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, η ΝΔ είχε τριχοτομηθεί, με βουλευτές να υπερψηφίζουν (μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης), να καταψηφίζουν, αλλά και να απουσιάζουν πλήρως από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider