Ίσως κάποιοι να...«σκίρτησαν» θετικά στο άκουσμα της είδησης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόκειται να αποχωρήσει από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και να μεταπηδήσει στην προεδρία της γερμανικής Βουλής, προκειμένου να υπάρχει ένα συντηρητικό πρόσωπο εγνωσμένου κύρους σε μια Βουλή που θα υπάρχουν σχεδόν 100 βουλευτές της ξενοφοβικής Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Πλην όμως, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία από την έναρξη των Μνημονίων, ήταν πάντα μια «σταθερά» στην εξίσωση των διαπραγματεύσεων. Μπορεί, κατά βάση, οι θέσεις του να μην ήταν αρεστές στην ελληνική κυβέρνηση, πλην όμως η στρατηγική του ήταν γνωστή και όλοι είχαν υπόψιν πως δεν πρέπει να καλλιεργούν πολύ μεγάλες προσδοκίες, μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, δηλαδή αυτός.
Ο κ. Σόιμπλε αρκετές φορές επεδίωξε το Grexit και, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του Insider.gr, έως το τέλος του 2016 παρέμενε θιασώτης αυτής της ιδέας. Παράλληλα, επέμενε πάντα για μηδενική απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, ενώ μνημειώδη είναι τα καψώνια που ανά καιρούς έχει κάνει στις ελληνικές κυβερνήσεις, με τελευταίο την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχεδόν πλήρης συμφωνία σε όλα τα θέματα. Παρ' όλα αυτά, από ένα σημείο και μετά, κάθε ελληνική κυβέρνηση έβρισκε ένα modus vivendi μαζί του, ενώ θρυλείται πως ο πολύπειρος Σουηβός πολιτικός τρέφει σεβασμό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο, παρά τις εγγενείς ιδεολογικές τους διαφορές, αναγνωρίζει ως έναν αξιόπιστο εταίρο, σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επέλεξε να τον αμφισβητήσει ευθέως, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά ο τότε Έλληνας ΥΠΟΙΚ να καταστεί persona non grata στο Eurogroup.
Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ μιας παγίδας, μιας και δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον κ. Σόιμπλε. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι καθόλου θετικά διακείμενοι δεν είναι προς την Ελλάδα, είχαν ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μπουν στην κυβέρνηση, ενώ ακόμα και αν οι Χριστιανοδημοκράτες συνεχίσουν να κρατούν το εν λόγω πόστο, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για την κυβέρνηση. Αν Φιλελεύθερος πολιτικός αναλάβει αυτό το πόστο, για παράδειγμα ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ, τότε τα πράγματα θα είναι de facto δύσκολα για τη χώρα μας. Αν είναι Χριστιανοδημοκράτης, όπως για παράδειγμα ο προστατευόμενος του κ. Σόιμπλε, υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, τότε τα πράγματα δεν γίνονται ευκολότερα, μιας και είναι και αυτός σκληρός στις θέσεις του και είναι του άμεσου κλίματος Σόιμπλε.
Παράλληλα, η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως το καλοκαίρι θα είναι, ως φαίνεται, βασική γραμή του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, χωρίς όμως πολλές παραχωρήσεις στο σκέλος του χρέους. Αυτό δεν αποκλείεται να δώσει στο Ταμείο νέο πάτημα για απαιτήσεις ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία τόσο το Μαξίμου, όσο και Έλληνες τραπεζίτες, αλλά και η ΕΚΤ ξορκίζουν. Μάλιστα, σε μια συμβιβαστική κίνηση, η ΕΚΤ φέρεται έτοιμη να φέρει τα stress tests πιο μπροστά, στις αρχές του 2018. προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση των Ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να προκρίνει τη γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της αξιολόγησης, προκειμένου να μην μπερδευτεί στην πρώτη περίοδο παρουσίας της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία ως το τέλος του 2017 θα βρίσκεται υπό διαμόρφωση.