Φόρμουλα για το Ελληνικό ως την Τρίτη αναζητά το Μαξίμου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρμουλα για το Ελληνικό ως την Τρίτη αναζητά το Μαξίμου

Ειλημμένη είναι η απόφαση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό, παρά τα διαρκή εμπόδια που προκύπτουν στο μέτωπο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο θα γνωμοδοτήσει για το αν υπάρχουν αρχαιότητες στην επίμαχη έκταση.

Αυτό προκύπτει και από τη μακρά συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συζήτηση μάλιστα να είναι τόσο εκτενή, ώστε ζητήθηκε και η μετάθεση κατά μισή ώρα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο που ήταν προγραμματισμένη για τις 12:00. Άλλωστε, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει την επένδυση αντανακλάται και στη φράση του ανακοινωθέντος που διένειμε ύστερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή «το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Πάντως, στόχος της συνεδρίασης ήταν και η εκτόνωση επιμέρους επιφυλάξεων που υπήρχαν από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν στηρίξει την ανεξάρτητη κρίση του ΚΑΣ, όπως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Φίλης (που επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του και εντός του Π.Σ.) και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Υπενθυμίζει (σ.σ. το Πολιτικό Συμβούλιο) επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με εξισορροπητική διάθεση, αλλά είναι σαφές ότι σε κομμάτι του κομματικού μηχανισμού υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις.

Όπως και να έχει, στόχος του ίδιου του πρωθυπουργού είναι οι ρυθμοί να αυξηθούν κατακόρυφα και, εντός του πλαισίου νομιμότητας, να βελτιωθεί η ταχύτητα προώθησης εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή στο Ελληνικό που πλέον έχει καταστεί το… γιοφύρι της Άρτας. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία μίλησε το Insider.gr, υπάρχει η εκτίμηση πως στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ την Τρίτη, θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει νέο μπλόκο, είναι ανοιχτό ακόμα και το παράθυρο παράκαμψης του ΚΑΣ, μιας και απλά γνωμοδοτεί. Βέβαια, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στο Insider.gr, μπορεί η γνωμοδότηση του ΚΑΣ να μην είναι δεσμευτική, πλην όμως, αν δεν είναι θετική, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για προσφυγές κατοίκων ή ομάδων των περιοχών του παράκτιου μετώπου στη δικαιοσύνη, με το ΣτΕ σε αυτή την περίπτωση να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Να σημειωθεί, δε, πως, παρά το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση αποπομπή της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, η οποία αιτήθηκε της αναβολής στη χθεσινή συνεδρίαση, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει, παρά το ότι οι χειρισμοί της δεν έχουν ικανοποιήσει το Μαξίμου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει το μήνυμα ότι οι επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος, προκειμένου να εισρεύσουν κεφάλαια στη χώρα και να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Κάπως έτσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και, παρά την απουσία του ίδιου στο Ταλίν της Εσθονίας, θα συνεδριάσει αύριο το πρωί η επενδυτικη Task Force που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, όπου συμμετέχουν άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας κ.α.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ζύμωση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και να αρθούν οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν, κυρίως για την τήρηση του αρχαιολογικού νόμου, τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε κάθε περίπτωση πριν από την Τρίτη. Και, φυσικά, έως την Τρίτη, αναζητείται και η φόρμουλα απεμπλοκής, με το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου να έχει αναλάβει να βρει τρόπο υπέρβασης της εν εξελίξει διελκυστίνδας. Αυτή η φόρμουλα, πάντως, πέραν της πρόθεσης προώθησης των επενδύσεων και των σκέψεων ακόμα και παράκαμψης του ΚΑΣ, παραμένει ασαφής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider