Η Προανακριτική δρομολογείται, η πόλωση κορυφώνεται

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Προανακριτική δρομολογείται, η πόλωση κορυφώνεται

Επί της ουσίας διαδικαστικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, καθως από την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει ανακοινώσει την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να οδηγήσει την υπόθεση Novartis σε Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, των πολιτικών προσώπων που κατονομάζονται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πάντως πως πρόκειται για μια υπόθεση νομικά σύνθετη, πλην όμως βασικός γνώμονας των κινήσεων της κυβέρνησης είναι η υπόθεση να μην συγκαλυφθεί, αλλά αντίθετα «να έρθουν όλα στο φως», όπως το θέτουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Υπό αυτό το πρίσμα, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα ήταν αδύνατο, ενώ πρόκειται για μια υπόθεση με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, να μην επελεγεί η θεσμική οδός της Προανακριτικής Επιτροπής και να αναπεμφθεί απλώς ο φάκελος στη δικαιοσύνη προς περαιτέρω διερεύνηση. Και μπορεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης να υπάρχει έντονη περίσκεψη, τόσο για την παραγραφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των φερομένων ως τελεσθέντων αδικημάτων όσο και το αν η δικογραφία είναι επαρκώς στοιχειοθετημένη με βάση αυτές τις μαρτυρικές καταθέσεις, όμως συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν πως δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην ακολουθήσει την οδό της προανακριτικής, ακόμα και με αυτές τις επιφυλάξεις.

Άλλωστε, είναι εξαιρετικά πιθανό, η Προανακριτική επιτροπή, όταν συσταθεί, να συνεδριάσει, να αποστείλει αιτήματα για καταθέσεις και για χορήγηση εγγράφων και ύστερα από κάποιο διάστημα να αναστείλει τις εργασίες της και να αναπέμψει τον φάκελο προς περαιτέρω διερεύνηση στη δικαιοσύνη, η οποία ούτως ή άλλως θα συνεχίζει τις έρευνες, στην κατεύθυνση της διαπίστωσης της ροής μαύρου χρήματος, αν υπάρχει, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί κατά βάση το αδίκημα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (που είναι πάγιο και διαρκές αδίκημα). Η συλλογιστική, όμως, είναι πως θα απαιτηθεί χρόνος ως τότε, με αποτέλεσμα η Προανακριτική να είναι μια διαδικασία που θα είναι χρονίζουσα, με αποτέλεσμα η δημόσια συζήτηση να απασχολείται ακόμα επί μακρόν από το ζήτημα αυτό.

Όπως και να έχει, πέραν του ποινικού σκέλους της υπόθεσης και του μηνύματος εκ μέρους της κυβέρνησης πως πρέπει να πέσει ουσιαστικό φως στην υπόθεση, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές αναγνωρίζουν και μια αμιγώς πολιτική προέκταση στον χειρισμό του θέματος από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρουν, ο πρωθυπουργός επαναφέρει μια ατζέντα που θεωρεί πως είναι προνομιακή για τον ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρυντική για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει εκ νέου και το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του κυβερνώντος κόμματος, με προφανή στόχο να επανασυνδεθεί με τμήματα της εκλογικής βάσης περισσότερο αριστερόστροφα ή αντισυστηματικά που είχαν απομακρυνθεί λόγω της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής. Υπ’ αυτή την έννοια, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φράση του Αλέξη Τσίπρα που χρησιμοποίησε την Τρίτη από την Πάτρα. «Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό», είπε ο πρωθυπουργός, τραβώντας εκ νέου τη διαχωριστική γραμμή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε αντίστοιχα σκληρούς τόνους, με απευθείας βολές στη ΝΔ αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να εκπέμψει και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, η περίοδος που επίκειται θα χαρακτηριστεί από τον υψηλό βαθμό πόλωσης και το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να δώσει τον τόνο και συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαμηνύουν πως τόσο η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα, όσο και αυτή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση της Προανακριτικής στην Ολομέλεια, θα είναι «ορόσημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider