Ελληνικές προειδοποιήσεις σε υψηλούς τόνους

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικές προειδοποιήσεις σε υψηλούς τόνους

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απευθύνει λίγες μέρες μετά την κλιμάκωση της έντασης από μέρους της γείτονος η ελληνική πλευρά, τόσο δια στόματος Νίκου Κοτζιά όσο και μέσω του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έσπευσε να συζητήσει το θέμα με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Ο Νίκος Κοτζιάς (Alpha) προχώρησε, δε, σε μια προειδοποίηση που θα έχει ενδιαφέρον να φανεί πώς θα απαντηθεί από την Άγκυρα και αν μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αφορμή για έναν νέο γύρο λεκτικής αντιπαράθεσης, σε μια περίοδο που μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας γίνεται προσπάθεια να πέσουν, έστω φαινομενικά, οι τόνοι. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς διαμήνυσε πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά, ενώ ξεκαθάρισε πως με τη συμπεριφορά τους οι Τούρκοι έφτασαν την κόκκινη γραμμή και κατά μια έννοια την υπερέβησαν. Είναι άδηλο, βέβαια, τι ακριβώς υπονοεί ο υπουργός Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την ένταση και τον τρόπο μιας ενδεχόμενης ελληνικής απάντησης σε μια νέα τουρκική πρόκληση αυτού του βεληνεκούς. Σε άλλο σημείο, όμως, ο κ. Κοτζιάς, ως αρμόδιος υπουργός κιόλας, προέταξε την οδό της διπλωματίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δε, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος συντεταγμένο, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα πως δεν είμαστε ούτε…Συρία ούτε Ιράκ. «Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σε παρόμοιο, αυστηρό μήκος κύματος με τον Νίκο Κοτζιά βρέθηκε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις. «Η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτάνει πολύ κοντά σε ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο. Έχει την απόλυτη ευθύνη. Δεν μπορεί κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους», υπογράμμισε σε δήλωσή του μετέπειτα ο κ. Καμμένος, ο οποίος μάλιστα κόμισε στους συνομιλητές του αναλυτικά στοιχεία για το εύρος και την σοβαρότητα των αλλεπάλληλων τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων. «Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα με τέτοιου είδους χειρισμούς, από τη μία πλευρά ναυτικούς και λεκτικούς και από την άλλη πλευρά διπλωματικών υπαναχωρήσεων. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας», προσέθεσε ο κ. Καμμένος, σε παρόμοιο τόνο.

Είναι, πάντως, σαφές ότι η κυβέρνηση, μετά το πρώτο σοκ της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, κινήθηκε με γνώμονα την ενημέρωση των εταίρων της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ παράλληλα επιδιώκει την ίδια ώρα να πετύχει με έναν σμπάρο δύο τριγώνια: και να παγιωθεί η αποκλιμάκωση στην περιοχή, μέσω της απευθείας συνεννόησης με την Άγκυρα, αλλά και να εμπεδωθεί η εικόνα, τόσο εντός και εκτός χώρας, ότι τουρκικές παραβιάσεις και το διαρκές παιχνίδι της γείτονος με τη φωτιά δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά, όπερ και μένει να φανεί στην πράξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider