Η αντιπαράθεση περνά πλέον στην Προκαταρκτική Επιτροπή

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αντιπαράθεση περνά πλέον στην Προκαταρκτική Επιτροπή

«Aφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας. Πολιτική ευθύνη υπάρχει;». Αυτή η φράση του πρωθυπουργού έδωσε, αν μη τι άλλο το στίγμα της προσέγγισης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε στη χθεσινή συζήτηση για τη σύσταση Προκαταρκτικής για την υπόθεση Novartis να μην ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους.

Ομολογουμένως, χθες στη Βουλή, ο τόνος εδόθη από τις ομιλίες των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη διαβιβασθείσα στη Βουλή δικογραφία. Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε θεσμικός, υπερασπιζόμενος τη γυναίκα του και τονίζοντας ότι επιχειρείται η απομάκρυνσή του από την ΤτΕ. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, στην πιο φορτισμένη στιγμή της διαδικασίας έπνιξε έναν λυγμό και ζήτησε να παραδοθεί «άσπιλος» στην κοινωνία, μέσω της διερεύνησης της υπόθεσης. Της αθωότητάς τους υπεραμύνθηκαν και οι Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε υπόμνημα. Αν μη τι άλλο, το περισσότερο «χαρτί» μάζεψαν τρεις ομιλίες: του Άδωνι Γεωργιάδη, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά.

Και οι τρεις είχαν μια κοινή συνισταμένη: την έγκληση περί μεθόδευσης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος στοιχεία, επιχείρησε να αποδομήσει τις εγκλήσεις περί χρηματισμού του. Με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μια θεμελιωδώς νομική, αλλά και πολιτική ομιλία, όρισε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ «δημοκρατίας» και «αυταρχισμού», ζητώντας παράλληλα εκλογές. Ο δε Αντώνης Σαμαράς, στην πιο έντονη ομιλία της ημέρας, ξεκαθάρισε ότι δεν ήρθε στη Βουλή για να απολογηθεί, αλλά για να καταγγείλει και προειδοποίησε πολλάκις την κυβέρνηση ότι «θα λογοδοτήσει», αφήνοντας υπόνοιες για διερεύνηση των «μεθοδεύσεων» στην υπόθεση Novartis με την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όπως και να έχει, πάντως, στη συζήτηση της Τετάρτης, η οποία προσέλαβε χαρακτηριστικά μαραθωνίου και συνεχίστηκε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, τον τόνο έδωσε ουσιαστικά η αντιπολίτευση και κατά βάση τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση επιστράτευσε κεντρικά μεν στελέχη, όπως ο Νίκος Παρασκευόπουλος και υπουργούς αιχμής, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Σταύρος Κοντονής. Το κεντρικό πρόταγμα της κυβέρνησης ήταν πως και σκάνδαλο Novartis υπήρξε, όπως και σωρευτική κακοδιαχείριση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των μνημονίων, στον χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα αυτό να συνεπάγεται ευθύνες. Η αναφορά, πάντως, του πρωθυπουργού κατά βάση σε πολιτικές ευθύνες έδωσε και τον τόνο, μιας και από τη δικογραφία δεν έχουν στοιχειοθετηθεί ακόμα επαρκώς οι εγκλήσεις περί ποινικών ευθυνών των αναφερόμενων προσώπων, ενώ και τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν επανειλημμένα στο «τεκμήριο» της αθωότητας.

Από τη μεριά της η ΝΔ εκτιμά πως η διαδικασία γύρισε ουσιαστικά μπούμερανγκ για την κυβέρνηση: από εκεί που γινόταν λόγος για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους», όπως το έλεγε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, γαλάζια στελέχη διαπίστωναν πως οι τόνοι-ακόμα και από υπουργούς όπως ο Παύλος Πολάκης-κατέβηκαν αισθητά. Μάλιστα, από τη ΝΔ στέκονταν και στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν καν στην αίθουσα της Ολομέλειας την περισσότερη ώρα της διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση όσο μιλούσαν τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στη δικογραφία. Συνεπώς, δοθείσης της διαπιστούμενης «μεθόδευσης», αλλά και της κυβερνητικής επιμονής σε δέκα κάλπες αντί για μία, η ΝΔ έμεινε μεν στην αίθουσα, χωρίς όμως να φτάνει ως την κάλπη, λέγοντας «ναι» μεν στην Προκαταρκτική Επιτροπή, «όχι» όμως στην κυβερνητική μεθόδευση.

Από εδώ και πέρα, πάντως, η κυβέρνηση καλείται με κάποιον τρόπο να συντηρήσει στην επικαιρότητα την υπόθεση. Η Προκαταρκτική Επιτροπή θα συσταθεί εντός των επόμενων ημερών ή έστω τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα έχει διάρκεια ζωής, σε πρώτη φάση, έναν μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Πλέον, η επόμενη μάχη θα είναι και η πιο ενδιαφέρουσα: όχι μόνο το πόσο θα διαρκέσει η Επιτροπή, αλλά το αν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης. Η κυβέρνηση, καίτοι δεν θέλει να εξαντληθεί το ζήτημα σε μια-δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής, εκτιμά ότι πρέπει να απαντηθεί το νομικό ερώτημα, αν έχει επέλθει παραγραφή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας. Από την άλλη, η αντιπολίτευση ζητά εξέταση επί της ουσίας και κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων, «ακόμα και με κουκούλες», όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέχεια, προσεχώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider