Μάχη για την ατζέντα και τη διάρκεια της Προκαταρκτικής

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη για την ατζέντα και τη διάρκεια της Προκαταρκτικής

Στο πεδίο της Προκαταρκτικής Επιτροπής μεταφέρεται πλέον η πολιτική μάχη για την υπόθεση Novartis, με τα κομματικά επιτελεία να αποκρυσταλλώνουν τη λίστα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν, αλλά και να προετοιμάζουν τη στρατηγική τους, καθώς, τόσο η ατζέντα, όσο και η διάρκειά της, θα είναι κομβικοί παράγοντες για τις πολιτικές εντυπώσεις, αλλά και για την πολιτική ουσία της υπόθεσης.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση προκρίνει η διαδικασία να κρατήσει περί τον έναν μήνα, αν και τεχνικά είναι ανοιχτή η παράταση της διάρκειας ζωής της Επιτροπής και αποτελεί αντικείμενο απόφασης της Ολομέλειας. Πλην όμως, όπως απορρέει ήδη από την πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση της Επιτροπής, υπάρχει ένα και μόνο νομικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί: αν για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας ουσιαστικά (γιατί το ξέπλυμα χρήματος είναι πάγιο και διαρκές) έχει επέλθει η παραγραφή. Δηλαδή, αν τα όποια αδικήματα έχουν τελεστεί, αν έχουν τελεστεί, κατά τη διάρκεια της θητείας των πολιτικών προσώπων-οπότε έχουν παραγραφεί-ή αν έγιναν επ’ ευκαιρία αυτής, οπότε δεν έχει επελθει απόσβεση. Έγκριτοι συνταγματολόγοι, πάντως, με τελευταίο παράδειγμα τον Αντώνη Μανιτάκη χθες (Παραπολιτικά 90,1) επιμένουν ότι έχει επέλθει η παραγραφή, συνεπώς το μόνο αδίκημα που είναι προς διερεύνηση είναι το ξέπλυμα και αυτό είναι αντικείμενο της τακτικής δικαιοσύνης.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η Προκαταρκτική είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση και να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για να καταθέσουν και κατ’ αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα που κατονόμασαν στις καταθέσεις τους. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από βήματος Βουλής να έρθουν ακόμα και με τις κουκούλες ή και αλλοιωμένη φωνή, αρκεί να έρθουν. Από την άλλη, η ΔΗΣΥ, αλλά και το Ποτάμι, επιμένουν σε επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης και μάλιστα αυτή ήταν και η βασική προϋπόθεση, ώστε να ψηφίσουν και τη σύσταση της Επιτροπής, κάτι που έκριναν ότι δεν διασφαλίστηκε από την προσθεσμία. Τέλος, το ΚΚΕ διαμηνύει πως, αν δεν κατέβουν οι κουκούλες από τους μάρτυρες, τότε προτίθεται να αποχωρήσει από την Επιτροπή. Είναι, συνεπώς, σαφές ότι οι αντεγκλήσεις τόσο για τη διάρκεια της διαδικασίας, όσο και για την «ταμπακιέρα» στην ημερήσια διάταξη.

Τα 21 μέληΣύμφωνα με τα όσα έχει ήδη πει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη, 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και 1 από κάθε άλλο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Θεωρητικά, η προσθεσμία υποβολής των προτεινόμενων βουλευτών από τα κόμματα λήγει την ερχόμενη Τρίτη, ενώ, η Επιτροπή αναμένεται να συσταθεί σε σώμα είτε προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είτε προς τις αρχές της μεθεπόμενης.

Τούτων δοθέντων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνονται οι: Θεόδωρος Δρίτσας (θα είναι και πρόεδρος), Χρήστος Μαντάς, Νίκος Ηγουμενίδης, Γιώτα Κοζομπόλη, Νίκος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Λάππας, Κώστας Δουζίνας, Βασίλης Τσίρκας, Σία Αναγνωστοπούλου και Χρήστος Καραγιαννίδης. Πρόκειται για ένα κράμα νομικών, γιατρών και φαρμακοποιών. Η ΝΔ προτείνει τους Μάκη Βορίδη, Γιώργο Γεωργαντά, Νότη Μηταράκη, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Σταμάτη. Από την άλλα, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης προτείνουν ως εξής: η ΔΗΣΥ τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, η Χρυσή Αυγή τον Γιάννη Λαγό, το ΚΚΕ τον Νίκο Καραθανασόπουλο, οι ΑΝΕΛ τον Γιώργο Λαζαρίδη, η Ένωση Κεντρώων τον Μάριο Γεωργιάδη, ενώ, τέλος, στην Προκαταρκτική δεν εκπροσωπούνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider