Κυβερνητικό δίλημμα για τη διάρκεια της Προανακριτικής

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνητικό δίλημμα για τη διάρκεια της Προανακριτικής

Δύο προσεγγίσεις για τη συνέχιση της υπόθεσης Novartis υπαρχουν στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, οι οποίες επίσης συνδέονται και με την επικοινωνιακή διαχείρισή του. Με άλλα λόγια, το κεντρικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί, ίσως και τις επόμενες μέρες, είναι αν η Προανακριτική Επιτροπή που θα συσταθεί ίσως και εντός της εβδομάδας θα έχει περιορισμένη αποστολή ή αν θα είναι πλήρους διάρκειας.

Άλλωστε, η πορεία της ψηφοφορίας στη Βουλή απέδειξε πως, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινήθηκαν en bloc σε όλες τις περιπτώσεις. Το αποκάλυψε προ ημερών και ο βουλευτής Χίου του κυβερνώντος κόμματος Ανδρέας Μιχαηλίδης, λέγοντας πως δεν ψήφισε υπέρ της παραπομπής όλων των πολιτικών προσώπων. Οι βασικές διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο εντοπίστηκαν εν προκειμένω στις περιπτώσεις του Παναγιώτη Πικραμμένου και του Μάριου Σαλμά, παρά τη γραμμή της κυβέρνησης για παραπομπή και των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονταν στη δικογραφία. Και μάλιστα μπορεί να υπήρξαν σενάρια όλες τις προηγούμενες ημέρες πως, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πολιτική ένταση, ίσως εν τέλει έμεναν κάποια πρόσωπα εκτός Προανακριτικής, εν τέλει η γραμμή του Μαξίμου περί παραπομπής και των 10 υπήρξε αταλάντευτη, πλην όμως δεν δικαιώθηκε στην πράξη, όπως φάνηκε από τη στάση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Κάπως έτσι και με την ψηφοφορία να ανήκει στο παρελθόν-όχι όμως και το καμπανάκι που ακούστηκε από τη στάση συγκεκριμένων βουλευτών-, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μάχη της Προανακριτικής, με τα κόμματα να μπορούν να καταθέσουν τα ονόματα των βουλευτών που επιθυμούν να τη στελεχώσουν ως αύριο. Η λίστα των 21 φαίνεται κλειδωμένη και κοινοβουλευτικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να προγραμματιστεί συνεδρίαση ακόμα και προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στη χειρότερη περίπτωση στις αρχές της επόμενης.

Το πραγματικό στοίχημα, όμως, για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η διάρκεια της Επιτροπής, η οποία συνδέεται και με το αν θα γίνει συζήτηση ουσίας ή όχι. Κατά πληροφορίες του Insider.gr, η βασική κυβερνητική προσέγγιση παραμένει ότι έργο της Προκαταρκτικής θα πρέπει να είναι η απάντηση στο ερώτημα, αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας. Αν δεν έχουν παραγραφεί, τότε τάχιστα θα μπορέσει ο φάκελος να αναπεμφθεί στη δικαιοσύνη, με θιασώτες αυτής της προσέγγισης να εξηγούν ότι θα έχει επιτευχθεί ένας διπλός στόχος: και θα έχει δοθεί το πολιτικό μήνυμα υπέρ της διαλεύκανσης της υπόθεσης και ο φάκελος θα πάει στη δικαιοσυνη, προκειμένου να ανοίξει ουσιαστικά, όχι να κλείσει.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη προσέγγιση που θέλει την Προανακριτική να διαρκεί περισσότερο και να μπαίνει και στην ουσία της δικογραφίας. Η μειοψηφική αυτή, μέχρι στιγμής, άποψη έρχεται ως απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «συγκάλυψης». Με βάση αυτή, συνεπώς, την προσέγγιση, το κυβερνών κόμμα θα απαντήσει με τον πιο σαφή τρόπο στα περί «συγκάλυψης» και παράλληλα θα «μπετονάρει» το ηθικό του πλεονέκτημα που θεωρείται ως ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο, ενόψει και των εκλογών.

Ως προς τα της Προανακριτικής, πάντως, άποψη του Μαξίμου είναι πως η Επιτροπή θα αποφανθεί μόνη της για το έργο της. «Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και κυρίως η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία και οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, να τιμωρηθούν αυστηρά», αναφερόταν χθες σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμήνυε σε παρόμοιο μήκος κύματος (Νέα Σελίδα) ότι «η κυβέρνηση ούτε έχει ούτε δικαιούται να έχει άποψη για τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Ο τρόπος αλλά και ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας της θα καθοριστούν από τα μέλη της, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ολομέλειας της Βουλής. Η μόνη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει με όποιον τρόπο προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider