Φυγή προς τα εμπρός με νάρκες στη διαδρομή

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυγή προς τα εμπρός με νάρκες στη διαδρομή

Τόσο με την παρουσία και την ομιλία του στο Delphi Economic Forum, όσο και με τη δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών το Σάββατο για τα ζητήματα διαφθοράς, ο πρωθυπουργός θέλησε λίγες μέρες τις διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, όσο και σε αυτό των υποθέσεων διαπλοκής, επιμένει στη φυγή προς τα εμπρός. Πλην όμως, μπορεί αυτό να παραμένει το βασικό πλάνο, αλλά στον δρόμο των επόμενων μηνών, υπάρχουν και νάρκες που μπορούν να διακινδυνεύσουν την πορεία.

«Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα. Πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα - ισότιμο μέλος της Ε.Ε... Εξάλλου εκεί αποσκοπεί η στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του 'κεφαλαιακού αποθέματος'. Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας», είπε την Παρασκευή από τους Δελφούς ο πρωθυπουργούς, ενώ και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που τοποθετήθηκαν είτε σε πάνελ είτε στο περιθώριο της διοργάνωσης επεσήμαναν την ανάγκη η χώρα να βγει αυτόνομη από την οχταετία των Μνημονίων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει δανεισμό με μεγαλύτερο κόστος.

Μάλιστα, ενδιαφέρουσα ήταν και η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ουσιαστικά ότι η άποψή του περί της χρείας προληπτικής γραμμής στήριξης δεν απηχεί την άποψη της ΕΚΤ. «Η επιμονή σε αυτές τις απόψεις από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της», σχολίασε ο πρωθυπουργός, χαρακτηριστικά. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, όμως, τόσο στην ΕΚΤ όσο και στο ΔΝΤ, υπάρχει έντονη περίσκεψη κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρως αυτόνομη αμέσως μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, με δεδομένη, μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της Φρανκφούρτης, και το περιβάλλον για το τραπεζικό σύστημα που έχει ακόμα να διευθετήσει σημαντικές εκκρεμότητες στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ούτως ή άλλως, πάντως, με ή χωρίς προληπτική γραμμή, το πλαίσιο δεσμεύσεων της χώρας θα παραμείνει εξαιρετικά αυστηρό και συγκεκριμένο, καθώς δεν θα αφορά μόνο τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και πεδία πολιτικής που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις σε ένα ευρύ φάσμα (Δημόσιο, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τραπεζικό σύστημα κ.ο.κ).

Ακόμα και στα ζητήματα διαφθοράς, πάντως, που η κυβέρνηση θεωρεί πως της δίνουν…αέρα στα πανιά, υπάρχουν αρκετά ακόμα ανοιχτά κεφάλαια. Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης Novartis, η Προκαταρκτική Επιτροπή στη Βουλή θα ξεκινήσει σήμερα τις εργασίες της, με την πλειοψηφία να βρίσκεται υπό πίεση από την αντιπολίτευση για διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης και για κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων, με ή χωρίς «κουκούλα», για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τα κατονομαζόμενα πολιτικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα, η εισαγγελική έρευνα, παρά τις διαρκείς διαρροές σε μερίδα του Τύπου, δεν έχει επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενώ μπορεί η κοινωνία, όπως αποτυπώνεται σε έρευνες γνώμης (Opinion για την Το Παρασκήνιο και Pulse για την Κυριακάτικη Δημοκρατία) να ζητά κάθαρση της υπόθεσης, αυτό όμω δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στο δυνητικό εκλογικό ποσοστο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απλά «διορθώνει» προς τα πάνω.

Τέλος, πρόκληση για την κυβέρνηση αποτελούν και τα μέτωπα στα εθνικά θέματα. Σήμερα θα φανεί, εν τέλει, αν το περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων φαντάρων στο Έβρο από τουρκική περίπολο θα λήξει αναίμακτα, αλλά και μόνο η εμπλοκή κατ’ αυτό τον τρόπο αναδεικνύει τον υψηλό βαθμό έντασης, στον οποίο έχουν φτάσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το δε Σκοπιανό παραμένει ανοιχτό, με Αθήνα και Σκόπια να επιχειρούν να αμβλύνουν τις διαφορές τους σε θέματα ουσίας πέραν της ονομασίας,. Άλλωστε, κοινή επιδίωξη είναι να υπάρχει θετική έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να επιδιώκει κάποιου είδους σκοπιανή προδέσμευση για αλλαγή του Συντάγματος. Φυσικά, είναι σαφές πως, τυχόν συμφωνία με την πΓΔΜ, θα δημιουργήσει εσωτερικό πολιτικό ζήτημα με τους ΑΝΕΛ και δεν αποκλείεται να φέρει εγγύτερα την ανάγκη για δομικό, «εκλογικό» ανασχηματισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider