Μαξίμου: Στρατηγική κλιμακωτής πίεσης και προβληματισμός

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαξίμου: Στρατηγική κλιμακωτής πίεσης και προβληματισμός

Τη στρατηγική της κλιμακωτής πίεσης προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου, όπως απορρέει και από τη χθεσινή σύσκεψη του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου. Πάντως, όπως προκύπτει και από την ενημέρωση που παρείχε κεκλεισμένων των θυρών στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η διαδικασία από μεριάς Τουρκίας θα είναι σύνθετη και θα διαρκέσει, με αποτέλεσμα στο εν εξελίξει power game να απαιτείται διάρκεια και υπομονή.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων, το βασικό ερώτημα είναι, αν προτίθεται ο κ. Τσίπρας να συνομιλήσει είτε απευθείας με τον κ. Ερντογάν είτε με τον ομόλογό του κ. Γιλντιρίμ. Όπως εξηγούσε διπλωματική πηγή στο Insider.gr,μέχρι στιγμής έχει επιλεγεί η οδός της επικοινωνίας σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο, με την εμπλοκή κυρίως των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας και η επιλογή της επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής έχει μείνει «κάβα», ώστε να μην «καεί» αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση που οι εξελίξεις το επιβάλλουν, ώστε η κυβέρνηση να εντείνει την διπλωματική πίεση. Παράλληλα, όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου, αυτή τη στιγμή γίνονται αυτοί οι χειρισμοί που δεν θα μετατρέψουν το ζήτημα σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, το στίγμα της κυβέρνησης είναι πως σε αυτό το στάδιο απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, όπως το έθεσε μιλώντας στη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός. «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», φέρεται ειπών ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πάντως, ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα «διεθνοποίησης» του προβλήματος και επικοινωνίας με διεθνείς εταίρους σε υψηλό επίπεδο. Κάπως έτσι, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε., ενώ θετικά αποτιμώνται και οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και της Ύπατης Αρμοστή για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μοργκερίνι, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς και να λήξει το συμβάν. Παράλληλα, χθες ο κ. Τσίπρας μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, του οποίου τη συνδρομή ζήτησε προκειμένου να μεταφερθεί στην Τουρκία ένα μήνυμα υπέρ της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών.

Προβληματισμός μετά την ενημέρωση Κοτζιά

Πάντως, στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός, τόσο αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην ελληνοτουρκική και ευρωτουρκική σκακιέρα, όσο και για το περιστατικό αυτό καθ’ αυτό. Αυτόν τον προβληματισμό, μάλιστα, εξωτερίκευσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με αρκετούς βουλευτές που τον άκουσαν και με τους οποίους το Insider.gr συνομίλησε, να εξέρχονται της αίθουσας εξαιρετικά σκεπτικοί. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι οι τουρκικές αρχές κάνουν ενδελεχή έρευνα, η οποία θα διαρκέσει περί τις δύο με τρεις εβδομάδες, προκειμένου να οριστικοποιήσει το κατηγορητήριο, ενώ αναμένεται και τεχνικός σύμβουλος από την Αθήνα για να συμμετάσχει στις έρευνες στα κινητά που έφεραν πάνω τους οι δύο στρατιωτικοί. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα άλλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία, ώστε να επικεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά, ενώ παράλληλα αποκάλυψε, κατά πληροφορίες, ότι θα επιδώσει ρηματική διακοίνωση για την υπόθεση στον Τούρκο πρέσβη.

Υπό το πρίσμα των όσων είπε ο κ. Κοτζιάς, πάντως, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε δικονομικό επίπεδο στην Τουρκία θα είναι αγώνας αντοχής και όχι…κούρσα ταχύτητας, με αποτέλεσμα να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες και στο χειρότερο σενάριο ίσως και μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider