Διάλειμμα από τα ελληνοτουρκικά με αντιπαράθεση στη Βουλή

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάλειμμα από τα ελληνοτουρκικά με αντιπαράθεση στη Βουλή

Στη Βουλή θα μετατοπιστούν για μια μέρα η πολιτική ένταση και το επίκεντρο της προσοχής, σε ένα διάλειμμα από τα ελληνοτουρκικά και την υπόθεση των δύο στρατιωτικών, καθώς σήμερα θα συζητηθεί σε μια εξίσου μακρά συνεδρίαση όπως και η προηγούμενη το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την εμπλοκή και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη στην υπόθεση της Novartis.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι εκ νέου πολύωρη, καθώς χθες η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι, ενώ ο ευκταίος χρόνος ολοκλήρωσης είναι στις 10:30 το βράδυ. Είναι, πάντως, σαφές ότι θα υπάρξει μια παράταση, ενώ θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει και η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων. Άρα, το αποτέλεσμα θα είναι πάλι γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες, έστω και όχι στις…έξι παρά το πρωί.

Η κοινοβουλευτική μάχη αύριο θα περιλαμβάνει τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών/εισηγητών των οχτώ κομμάτων και ενός ανεξαρτήτου βουλευτή, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, των τριών εγκαλούμενων υπουργών, δύο υπουργών εκ μέρους της κυβέρνησης, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου-ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μομφών για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis- και του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί. Μέχρι στιγμής, πάντως, είναι ανοιχτό, αν στη συζήτηση θα παρέμβει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παρακολουθεί τη διαδικασία σε πρώτη φάση από το γραφείο του.

Είναι σαφές, πάντως, πως και σήμερα το θερμόμετρο θα ανέβεi, έστω και αν το επίκεντρο της προσοχής είναι στα ελληνοτουρκικά, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, δια της εξαίρεσης δικών της υπουργών από την Προκαταρκτική Επιτροπή, ενώ ήδη στις συνεδριάσεις της Επιτροπής που έχουν ξεκινήσει σημειώνονται αντεγκλήσεις για το αντικείμενο και την ατζέντα των εργασιών της. Για την περίπτωση του κ. Κουρουμπλή, σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για χρεία παραπομπής του στην Προκαταρκτική, καθώς το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ενώ αναφερόταν και ως Π.Κ. στην πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Η προσθήκη των ονομάτων των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη ήταν το νέο στοιχείο που ήρθε στη δημοσιότητα με την πρόταση της ΝΔ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται ανώνυμη καταγγελία-στοιχειοθετημένη, όμως, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση-σχετικά με το δελτίο τιμών φαρμάκων του Δεκεμβρίου του 2016. Με βάση το επίμαχο έγγραφο, το οποίο διαβιβάστηκε στο πλαίσιο της δικογραφίας στη Βουλή, γίνεται λόγος για ζημία του δημοσίου κατά 40 εκ. και επιβάρυνσης των ασφαλισμένων κατά 100 εκ. ευρώ, με τις αποφάσεις του ηγετικού διδύμου του υπουργείου Υγείας στο τέλος του 2016.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν προτίθεται να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ, καθώς, αφενός στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως δεν γεννάται ζήτημα για τους τρεις υπουργούς-για την περίπτωση του κ. Κουρουμπλή έχει πολλάκις τονιστεί ότι το δελτίο τιμών φαρμάκων δεν εξεδόθη λόγω διαπραγμάτευσης με την Τρόικα-, αφετέρου λέγεται πως η ΝΔ επιχειρεί πολιτικό αντιπερισπασμό, ώστε να αποσείσει την προσοχή από στελέχη που προέρχονται από τους κόλπους της και παράλληλα να εμπεδώσει μια προσέγγιση εξισωτισμού ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Από τη μεριά της ΝΔ, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis έχει στήσει μια επιχείρηση λάσπης, με προφανή σκοπό να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να απομακρύνει την προσοχή από την εμπλοκή δικών της στελεχών στην υπόθεση Novartis. Μάλιστα, από τη ΝΔ λένε πως, σε αντίθεση με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν τεκμηριώνονται επαρκώς, τόσο η παράλειψη του κ. Κουρουμπλή, όσο και οι καταγγελίες εναντίον των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες, ενώ γαλάζιες πηγές προσθέτουν ότι η μόνη χρονιά αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα μνημονιακά χρόνια ήταν το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider