Επιστροφή στη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης

Με την υπέρβαση της κοινοβουλευτικής εκκρεμότητας για τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τους υπουργούς κ.κ. Κουρουμπλή, Πολάκη και Ξανθό, η κυβέρνηση στρέφει και πάλι το βλέμμα της στην υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στρατιώτες, αλλά και στην όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας.

Άλλωστε, χθες στη Βουλή το πιο ενδιαφέρον «τζαρτζάρισμα» του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν για τα εθνικά θέματα, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί τη ΝΔ ότι άφησε κατά μέρος τη ρητορική περί υπευθυνότητας που είχε επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης όλες τις προηγούμενες μέρες. Παράλληλα, η υπόθεση των δύο στρατιωτικών ήταν και αυτή που μονοπωλούσε τις συζητήσεις στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής, αν και ήταν σαφές ακόμα και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο ένας κλειστός κύκλος κυβερνητικών αξιωματούχων έχει σαφή εικόνα για τις λεπτομέρειες της εμπλοκής στα σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την κλιμάκωση από τη μεριά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός όμως επιμένει να κρατά για αργότερα και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν το χαρτί της επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο με την τουρκική ηγεσία, ήτοι με τον πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ και τον Ταγίπ Ερντογάν, αν χρειαστεί. Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον είχε εγκαλέσει για την έλλειψη αντίδρασης σε ανώτατο επίπεδο, ο ίδιος επιφυλάσσεται, προκειμένου να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα σε αυτή τη συγκυρία, εννοώντας ότι μέχρι στιγμής το επεισόδιο μένει σε επίπεδο χειρισμού των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην όξυνση της κριτικής από μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο για «ανευθυνότητα». Άλλωστε, από κυβερνητικούς παράγοντες όλες τις προηγουμενες μέρες δεν είχε περάσει απαρατήρητο ότι τόσο η ΝΔ όσο και οι δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν είχαν επιλέξει υψηλούς τόνους για την εν λόγω υπόθεση. «Σε τέτοια ζητήματα δεν χωράει ανευθυνότητα. Στα εθνικά θέματα δεν χωράει ανευθυνότητα», είπε ο πρωθυπουργός με νόημα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να στείλει ένα διπλό μήνυμα με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και προς την Τουρκία: αφενός, ότι η γεωπολιτική παρουσία της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι αναβαθμισμένη και αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή, αφετέρου ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Είναι αδιαπραγμάτευτη η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε με ένταση ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και ας το έχουν καλά όλοι αυτό στο μυαλό τους. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν. Η Ελλάδα έχει ανοιχτές πάντα τις πόρτες του διαλόγου για συνεννόηση και συνεργασία, όχι για παιχνίδια».

Κάπως έτσι και με δεδομένη την αναθέρμανση της πολιτικής αντιπαράθεσης ακόμα και για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, η κυβέρνηση επικεντρώνεται εκ νέου στη διαχείριση του εν λόγω περιστατικού. Πλην όμως, όσο περνούν οι μέρες, με μια εβδομάδα να έχει συμπληρωθεί από την εκδήλωση της κρίσης, παγιώνεται η εντύπωση ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία θα είναι μακροσκελείς και άρα ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα, με ανοιχτό το ότι μπορεί να υπάρξει και νέα πρόκληση από πλευράς γείτονος σε αυτό το γαϊτανάκι επιθετικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider