Μπρος… Θεοδωράκης και πίσω Καμμένος

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπρος… Θεοδωράκης και πίσω Καμμένος

Συνεχιζόμενη είναι η πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με τα εθνικά ζητήματα, καθώς η αναφορά του Πάνου Καμμένου την Παρασκευή σε «ομήρους», αναφερόμενος στους δύο συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικούς, ενώ παράλληλα η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επεξεργαστεί την πρόταση του Ποταμιού για τη Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί αναταράξεις στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς, ενόψει και του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά την περίπτωση του κ. Καμμένου, η λεκτική του διαφοροποίηση για την υπόθεση των δύο είναι σημαντική και δεν πρόκειται απλά για μια τοποθέτηση χωρίς περαιτέρω συνέχεια. Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, ο κ. Καμμένος επιλέγει διακριτό στίγμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση εκείνη, η στάση του ερμηνεύθηκε ως άσκηση πολιτικής επιβίωσης. Στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, πάντως, ο υπουργός Άμυνας είχε στην αρχή υιοθετήσει τη γραμμή της κυβέρνησης και είχε προβεί στην απαιτούμενη θεσμική ενημέρωση των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας και των οργάνων της Ε.Ε.

Η δήλωσή του περί «ομήρων» όμως συνιστά ουσιαστική διαφοροποίηση: ενώ ο κ. Τσίπρας στη Βουλή την Πέμπτη είχε κάνει λόγο για ένα «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», το οποίο ουσιαστικά η Τουρκία έχει αναγορεύσει σε διμερές ζήτημα, ο κ. Καμμένος μίλησε για ομήρους, αναβαθμίζοντας έστω και λεκτικά το περιστατικό. Έδωσε, δε, τη λαβή στη ΝΔ να επιμένει στο ότι η ρητορική κυβερνητικών παραγόντων αφήνει παράθυρο για να τεθεί ζήτημα «ανταλλαγής» με τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για την αναφορά του κ. Καμμένου, πλην όμως η λεκτική κλιμάκωση εκ μέρους του αποτιμαται ως σημαντική. Μάλιστα, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως πρόκειται για μια ακόμα ψηφίδα στο συνολικό ψηφιδωτό των κινήσεων «απαγκίστρωσης» των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Με βάση αυτές τις αναλύσεις, βασική αιτία διαφοροποίησης είναι το Σκοπιανό, αλλά η ρήξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε αυτό το μέτωπο δίνει λαβή και για άλλες επιμέρους διαφοροποιήσεις. Ως προς το μέλλον, δε, του κυβερνητικού συνασπισμού, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και ενισχύονται από τοποθετήσεις, όπως αυτή του κ. Καμμένου. Με βάση αυτά, συνεπώς, μπορεί-μα αφορμή το Σκοπιανό-ο κ. Καμμένος σε μερικούς μήνες να αποχωρήσει μεν από την κυβέρνηση, αλλά να συνεχίσει να τη στηρίζει κοινοβουλευτικά, ενώ το κακό για την κυβέρνηση σενάριο είναι ο κ. Καμμένος να φτάσει στο σημείο να άρει την εμπιστοσύνη του και να δημιουργηθεί συνθήκη εκλογών.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, δε, και εν μέσω νέων προκλητικών λεγομένων του Ταγίπ Ερντογάν, ο Σταρος Θεοδωράκης θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να συζητήσει με τον πρωθυπουργό την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για τη Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Αυτή η πρόσκληση, δε, και η αποδοχή της από τον επικεφαλής του Ποταμιού έχει δημιουργήσει εντάσεις εντός του Κινήματος Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά και συνεργάτες της να θεωρούν λανθασμένο το ότι ο κ. Θεοδωράκης πηγαίνει στο Μαξίμου αυτή τη στιγμή. Σε λίγες μέρες, δε, λαμβάνει χώρα και το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ. ΑΛ. Και ήδη οι εσωκομματικές εντάσεις είναι πλούσιες. Από τη μεριά του Ποταμιού, βέβαια, διαψεύδουν διαρρήδην τα περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τη δομική αντιπαράθεση του κ. Θεοδωράκη με τον κ. Τσίπρα σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, πλην όμως τα «τζαρτζαρίσματα» εντός της Κεντροαριστεράς έχουν εκ νέου ενταθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider