Και ποδοσφαιρικό μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και ποδοσφαιρικό μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση

Η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, χωρίς αμφιβολία, εγείρει αρκετές συζητήσεις, καθώς, τόσο στο ποδοσφαιρικό σύστημα, όσο και σε σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου υπάρχει η επιφύλαξη ότι το μέτρο αυτό είναι αναποτλεσματικό.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την τρίωρη χθεσινη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, η κυβέρνηση πρόκειται να επεξεργαστεί ένα νέο, αυστηρότερο πλαίσιο αντιμετώπισης καταστάσεων, σαν αυτές που έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι με βάση προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, με κορυφαία αυτή του πρώην υπουργού Αθλητισμού και νυν Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, το πλαίσιο ποινών είχε αυστηροποιηθεί ιδιαιτέρως. «Αν θέλει η κυβέρνηση να είναι αυστηρή, έχει στα χέρια της εργαλεία, ώστε να το κάνει», λέει στο Insider.gr βουλευτής που γνωρίζει καλά τα θέματα του αθλητισμού.

Από εκεί και πέρα, όμως, σε μια περίοδο με πλείστα όσα ανοιχτά μέτωπα (εθνικά θέματα και ένταση με Τουρκία, Σκοπιανό, Novartis, οικονομία και επόμενη μέρα), η σύγκρουση γύρω από την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έρχεται να προστεθεί στο υφιστάμενο ψηφιδωτό έντασης στο εσωτερικό. Πρόκειται, δε, για ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο, καθώς εμπλέκονται ισχυρά επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα, ενώ τόσο οι οπαδοί όσο και οι φίλαθλοι αποτελούν κρίσιμες μάζες-και εκλογικές. Από την άλλη, όπως φέρεται σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ειπών στη σύσκεψη με τον κ. Βασιλειάδη, ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι θα συγκρουστεί δομικά, μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και φέρνοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους.

Μένει, βέβαια, να φανούν δύο πράγματα: τι διάρκειας θα είναι η διακοπή που ενεργοποίηθηκε από χθες, με την αναβολή και του αγώνα της Δευτέρας στη Super League, αλλά και σε ποια κατεύθυνση θα κινείται η αυστηροποίηση στο πλαίσιο που διαμηνύει η κυβέρνηση, όταν, θεωρητικά, υπάρχουν αρκετά αυστηρές νομοθετικές πρόνοιες ήδη.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να έρθει σε σύγκρουση με έναν επιχειρηματία, ο οποίος της είχε παράσχει ρητή στήριξη, τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ήταν και η αιτία να διακοπεί οριστικά το ματς, με βάση τόσο το φύλλο αγώνος όσο και την υπουργική απόφαση του Γιώργου Βασιλειάδη για την αναβολή του πρωταθλήματος που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ. «Η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 11/03/2018 στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ ΑΕΚ και που απεικονίζεται στο video της τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα που έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο καθώς και τις εμπρηστικές δηλώσεις των αξιωματούχων κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και ιδίως κατά τις τελευταίες αγωνιστικές. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθόσον πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές», αναφέρεται ενδεικτικά στην απόφαση του υφυπουργού.

Η πλευρά Σαββίδη εμφανίζεται, με τη σειρά της, αποφασισμένη να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να δικαιωθεί, αλλά από την άλλη στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι η ενέργειά του αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Υπό αυτό το πρίσμα, μένει να φανεί και το επόμενο διάστημα πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες ούτως ή άλλως εσχάτως υφίσταντο δοκιμασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider