Διαχωριστική γραμμή από τις ενέργειες του Ιβάν Σαββίδη τραβά πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τα όσα έγιναν την Κυριακή στην Τούμπα, σηματοδοτώντας και επισήμως πλέον την αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ της κυβέρνησης και του ισχυρού ομογενούς επιχειρηματία.
Η καλή χημεία του κ. Σαββίδη, τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, δεν ήταν μυστικό. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Σαββίδης ήταν που είχε πει, εξερχόμενος από τη διαδικασία πλειστηριασμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, ότι είχε στρατηγική να ανεβάζει το τίμημα προς όφελος της πατρίδας, ενώ είχε παρομοιάσει και τον Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν-έστω και καθ’ υπερβολήν- σε συνέντευξή του. Παράλληλα, η στρατηγική επέκταση του κ. Σαββίδη στη Μακεδονία, η συμμετοχή του στο κονσόρτσιουμ που εν τέλει εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΘ, αλλά και η εμπλοκή του εν γένει στα media, τόσο με την εξαγορά του Έθνους όσο και του καναλιού Epsilon δεν τελούσαν εν αγνοία του κυβερνητικού επιτελείου.
Εδώ και αρκετό διάστημα, όμως, στις σχέσεις του επιχειρηματία με το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν σύννεφα. Η διαχείριση της υπόθεσης της ΣΕΚΑΠ, με την εκκρεμότητα ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ από καταλογισθέν πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις και ο τρόπος που έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί, με μια τροπολογία στη Βουλή που χαρακτηριστικε ως «φωτογραφική», έφερε τα πρώτα σύννεφα. Έκτοτε, υπήρξαν και άλλα επεισόδια, ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα η αποστασιοποίηση ήταν εμφανής. Πλέον, όμως, μετά τις σκηνές στην Τούμπα, η κυβέρνηση επέλεξε να τραβήξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή, η οποία είναι ενδιαφέρον να φανεί πώς θα επιδράσει.
Από την πρώτη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε ανοιχτή γραμμή με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, διαμηνύοντας ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και ότι έχει κάθε πρόθεση να λύσει τον γόρδιο δεσμό της βίας στο ποδόσφαιρο. Αυτό έχει διττή ανάγνωση: αφενός, το Μαξίμου δηλώνει έτοιμο να αναλάβει το πολιτικό κόστος από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, λόγω και της αναστολής των αγωνιστικών, αλλά και των σκληρών αποφάσεων με βάση τον αθλητικό νόμο Κοντονή που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά και το πολιτικό κόστος από μια διάρρηξη της σχέσης με τον κ. Σαββίδη.
Πλέον, έχει ανοίξει και το παράθυρο του Grexit για τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν και έμπειρες πηγές εκτιμούν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι το ρίχνουν ως…τυράκι, προκειμένου να αποσπάσουν δεσμεύσεις από τη μεριά των ΠΑΕ για συνεργασία σε ένα ισχυρότερο πλαίσιο κανόνων, αν και ο νόμος Κοντονή έχει ήδη αρκετά αυστηρά πρόνοιες. Πάντως, τόσο ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης (Στο Κόκκινο 105,5) άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, αν και ήδη εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Βασιλειάδης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών τόσο με την Super League όσο και με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ.
Κάπως έτσι και προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως θα επιδείξει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα της αθλητικής βίας, ενώ ενδιαφέρον έχει πως και η υπουργική απόφαση του υφυπουργού κ. Βασιλειάδη για την αναστολή των αγωνιστικών του πρωταθλήματος γίνεται ονομαστική αναφορά στην ενέργεια του κ. Σαββίδη το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο του ΠΑΟΚ.