Να ξεκαθαρίσει ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν τυγχάνει καμίας προνομιακής κυβέρνησης από αυτήν επιχειρεί μεθοδικά και συντονισμένα η κυβέρνηση, επιμένοντας παράλληλα ότι οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις του ομογενούς επιχειρηματία στη χώρα μας συμφωνήθηκαν επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, τόσο η εξαγορά του Μακεδονία Παλλάς όσο και αυτή της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να μην καταλήξει σε τουρκικό όμιλο επιχειρήσεων.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι ο κ. Σαββίδης δεν αποτελεί προνομιακό της συνομιλητή, αν και αυτό επί της ουσίας αποδεινύει αυτό που επεσήμαινε το Insider.gr και σε χθεσινό του δημοσίευμα, ότι δηλαδή η απόσταση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του ομογενούς επιχειρηματία μεγαλώνει όλο και περισσότερο, με την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας να επιταχύνει την πορεία αποστασιοποίησης που παρατηρείτο ήδη πριν από το περιστατικό.
Ατύπως, η υπόθεση Σαββίδη απασχόλησε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι η επίσημη διαρροή από κομματικές πηγές ανέφερε ότι συζητήθηκαν κατά βάση τα ζητήματα της οικονομίας, με αιχμή τα θέματα της τέταρτης αξιολογησης και του αναπτυξιακού σχεδίου για την έξοδο από τα Μνημόνια που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περί τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαϊου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει το Insider.gr, η κυβέρνηση βρισκόταν εξ αρχής αντιμέτωπη με το ζήτημα ότι η παρέμβαση του χώρου στο ποδοσφαίρου θα προϋπέθετε ρήξεις που θα συνεπάγονταν πολιτικό κόστος. Ρητορικά, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιμένει ότι θα φτάσει την υπόθεση ως το τέλος, χωρίς να φοβάται για το πολιτικό κόστος, με το Μαξίμου να εκτιμά ότι θα «ρεφάρει» την όποια ζημιά μέσω της συναίνεσης της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στις ενέργειες για την αυστηροποίηση του πλαισίου που θα επιφέρει εκ νέου η κυβέρνηση. Στην πράξη, όμως, το εύρος και η ένταση αυτής της παρέμβασης μένει να φανεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για την αθλητική βία, τονίζοντας ότι ομάδα που θα συμμετέχει δύο φορές μέσα στην ίδια χρονιά σε σοβαρά επεισόδια θα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα και θα υποβιβάζεται. «Πρώτα θα πρέπει να γίνει αλλαγή στον πειθαρχικό κώδικα. Ζητούμε επιπλέον πειθαρχικές προβλέψεις αναφορικά με τις δηλώσεις παραγόντων, για τις βίαιες συμπεριφορές. Από κει και πέρα θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης των ομάδων. Σε περίπτωση που μία ομάδα μέσα σε μία χρονιά συμμετέχει δύο φορές σε επεισόδια, τότε θα αποβάλλεται αμέσως από το πρωτάθλημα και θα υποβιβάζεται», είπε στο κεντρικό δελτίο του Ant1 ο κ. Βασιλειάδης, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι με τις νέες παρεμβάσεις, από τη στιγμή που ο φίλαθλος θα περνά την πόρτα του γηπέδου, την ευθύνη θα έχουν οι ΠΑΕ και κανείς άλλος.
Παράλληλα, την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την απειλή που εκφράστηκε και από τα χείλη των αξιωματούχων της FIFA για το ενδεχόμενο Grexit από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, προκειμένου να αποσπάσει τις δεσμεύσεις των ΠΑΕ στο αυστηρότερο πλαίσιο που ευαγγελίζεται. «Αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις από όλους τους φορείς, σέντρα δεν θα ξαναγίνει», είπε με νόημα ο Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σειρά κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών εμφανίζεται να μην φοβάται το Grexit, αν είναι να επέλθει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε πρώτη φάση, πάντως, με επίγνωση και των συνεπειών που θα επιφέρει μια τέτοια απόφαση, η κυβέρνηση επιμένει να συντηρεί την απειλή, προκειμένου να οδηγήσει τις ΠΑΕ σε ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν.